Босна и Херцеговина је од петог просинца прошле године у Акцијском плану за чланство у НАТО-у, изјавио је начелник Заједничког стожера Оружаних снага БиХ, генерал Сенад Машовић, на конференцији поводом 14. обљетнице и Дана оружаних снага. У контексту Босне и Херцеговине, НАТО је важно питање садашњости и будућности. Истакнуто је и како је због привременог финансирања око 450 особа у овој години напустило Оружане снаге.

Дилема је ли наша земља у МАП-у или није, ријешена је још када је 2009. године затражила од савезника да буде примљена у Акциони план за пуноправно чланство. Како је истакао замјеник министрице одбране Босне и Херцеговине, на самиту у Талину 2010. то је одобрено уз књижење перспективне војне имовине. Оно што МАП подразумијева, и што НАТО савез очекује, јесте да Босна и Херцеговина дефинира области и динамику наставка интеграцијских процеса БиХ према НАТО савезу.

“Пред крај прошле године, савезници су на основу достигнутих резултата и у погледу испуњавања Талинског услова, када је у питању књижење перспективне војне имовине – све се укњижило што се могло укњижити на простору ФБиХ, неке су локације остале још у процесу књижења. Савезници су казали: “Ок, вријеме је да БиХ достави свој први Годишњи национални програм с којим се почиње акцептирати или с којим се почиње радити у оквиру Акционог плана за пуноправно чланство”, каже замјеник министрице одбране БиХ Сеад Јусић.

“Документ назван Годишњи национални план је био спреман, али су настале политичке разлике у нашој земљи. Предсједништво БиХ је након дужег времена постигло консензус о одређеном документу који се зове ‘Реформе БиХ’ “, истиче Јусић, додајући да је то активност која је везана за Акциони план за пуноправно чланство.

“Оно што је врло јасно изнесено и речено на мом јучерашњем састанку са врховним командантом Савезничких снага за Европу јесте да је за НАТО савез прихватљиво да и кроз Програм реформи БиХ настави интеграцијске процесе према свим међународним институцијама”, наводи начелник Заједничког штаба ОСБиХ, генерал Сенад Машовић.

“Ми не знамо још шта садржи Програм реформи који ће бити достављен, али наше је да радимо у професионалном дијелу. Очекујемо да ће врховна команда Министарству одбране и заједничком штабу дати задатак по питању даљих активности”, каже замјеник начелника ОСБиХ, генерал-мајор Гојко Кнежевић.

Кроз учешће Оружаних снага, Босна и Херцеговина се јасно опредијелила за свој пут, закључује генерал Машовић, додајући да је на политичким актерима да дефинишу динамику наставка интеграцијских процеса.