Више од 20.000 медицинских сестара потписало је данас петицију против закона који је усвојио Парламент Мађарске и који омогућује да здравствени радници буду премјештени у другу болницу на период до двије године.

Мађарска, попут већине источноевропских земаља, суочава се с мањком медицинских радника током пандемије коронавируса, управо у вријеме док расте број новозаражених. Бројне сестре и лијечници напустили су Мађарску како би радили за веће плаће.

Закон присиљава здравствене раднике да бирају између рада у државном или приватном здравственом сектору. Они у јавном здравственом систему могу бити премјештени у другу здравствену институцију на период до двије године, насупрот 44 дана у претходном закону.

Гергели Гуљас, шеф кабинета премијера Виктора Орбана, изјавио је да је закон потребан за пандемије и ванредне ситуације у јавном здравству и да неће бити кориштен регуларно “у мирна времена”.

Закон уводи значајну повишицу плата за докторе, али се повишице не односе на сестре чије су плате постепено повећаване од 2019. на основу претходног декрета.

Петицију је покренула прошле седмице Комора мађарских здравствених радника. У онлине анкети међу њеним члановима у октобру, више од 31 посто испитаника изјавило је да не би потписали нове уговоре на основу новог закона.

“Више од 95 посто сестара су жене. Оне имају породице, многе од њих су самохране мајке. Дуго путовање угрозит ће њихов породични живот и стога би многе од њих могле напустити професију”, изјавио је Золтан Балог, предсједавајући Коморе.

Петицијом се захтијева повишица плате за сестре која је пропорционална повишици лијечничких плата.

Мађарска дневна цифра нових случајева коронавируса у недјељу је надмашила рекордних 3.000 људи, први пут. Закључно с понедјељком, та земља је извијестила о 61.563 заражених и 1.472 преминулих, преноси Ројтерс.