Мађарска влада саопћила је да обуставља масовну вакцинацију у земљи и смањује број мјеста на којима ће бити доступне вакцине против коронавируса, позивајући се на број људи који их је већ примио.

Премијер Виктор Орбан рекао је током обраћања у петак на радију да нема смисла одржавати програм вакцинације који води његова влада с обзиром на напоре које оптерећује докторе и болнице.

Умјесто тога, на појединцима ће бити да се договоре о вакцинацији на мање мјеста која ће нудити вакцине, рекао је Орбан, преноси АП.

Орбан је рекао да Мађарска има више доступних вакцина него људи који су се пријавили за њих. Рекао је да земља очекује да ће у наредним мјесецима имати још већи вишак вакцина.

Премијер је рекао да је 54 посто мађарског становништва од око 10 милиона примило прву дозу вакцине, а 38 посто је потпуно вакцинисано.

Мађарска је постала лидер Европске уније у вакцинацији против КОВИД-19 након што је осигурала вакцине из Русије и Кине, као и западних фармацеутских компанија које су пословале са ЕУ.