Министар вањских послова Мађарске Петер Сијарто допутовао је данас у посјету Босни и Херцеговини и том приликом уручио донацију ПЦР тестова.

Ради се о донацији Националног генералног директората за болнице Мађарске Босни и Херцеговини, која се састоји од 40.032 комада ПЦР тестова произвођача Маццура вриједности 163.850.976 мађарских форинти.

Министар Сијарто симболично је уручио тестове министрици цивилних послова БиХ Анкици Гудељевић и представницима надлежних здравствених власти ентитета и Брчко дистрикта.

Примопредаја је извршена по слијетању авиона министра Сијарта на Међународни аеродром у Сарајеву.

“Посљедњи дани су БиХ ставили пред до сада највећу кушњу. Број заражених и обољелих свакодневно расте. Немир међу грађанима је све већи, болнички капацитети су препуни, медицински радници преуморни али борба с вирусом мора бити настављена истом снагом као да смо на почетку. Данашња донација пријатељске нам Мађарске и Националног генералног директората за болнице Мађарске, а која се састоји од 40.032 комада ПЦР тестова је више него добродошла управо у овим данима када је потребно појачано тестирање становника БиХ”, казала је Гудељевић.

Захвалила се на донацији уз наду да ћемо ускоро сви дочекати боље дане с много мање заражених.

Мађарски министар је казао да “што је здравији ваш сусјед то је боље за вас”.

“Зато је очигледно да помажемо на сваки начин који можемо. Имамо суосјећање за солидарност с БиХ и ово је најбржи начин на који бисмо могли помоћи вашим грађанима”, рекао је Сијарто.

Нада се да донација од око 40.000 ПЦР тестова помоћи да се мало успори ширење коронавируса.

“Знамо да је ово најозбиљнији изазов сада и надам се да ће га не само Мађарска него цијела регија превазићи врло брзо”, додао је Сијарто.

Министар вањских послова и трговине Мађарске састат ће се током једнодневне посјете БиХ и са замјеницом предсједавајућег Вијећа министра и министрицом вањских послова БиХ Бисером Турковић.