Посланици мађарског парламента одобрили су администрацији премијера Виктора Орбана посебан деведесетодневни мандат за владавину декретом у склопу напора у борби против ширења вируса корона и нове рестриктивне мјере.

У Мађарској су у протекла 24 сата 103 особе преминуле од ковида 19 чиме је та земља трећа по броју умрлих у Европи у протеклих 14 дана, одмах иза Чешке и Белгије.

Орбан је објавио ограничену блокаду сутра од поноћи како би избјегао да болнице премаше свој капацитет за пријем обољелих.

“Уколико заједно радимо можемо ово поново пребродити”, нагласио је Орбан.

У склопу дјелимичне блокаде која ће трајати 30 дана након чега ће бити извршена ревизија биће затворене средње школе и уводи се полицијски сат од 20 до 5 сати. Забрањена су сва окупљања, чак и породична за више од десет особа.

Мађарска медицинска комора саопштила је да има довољно заштитне опреме, али да није довољно одгодити одређене медицинске захвате да би особље могло да се избори са све већим бројем обољелих од вируса корона.

Посебна овлаштења које је парламент одобрио Орбановој администрацији ограничена су временски и по обиму за разлику од оних које су дате у прољеће.

Према подацима мађарских власти, на респираторима је 461 пацијент.