Свако ко негира геноцид почињен у Сребреници у јулу 1995. године завршит ће на сметљишту хисторије, казали су из Покрета “Мајке енклава Сребреница и Жепа” и Удружења жртава и свједока геноцида поводом негирања геноцида од стране министра правде, људских и мањинских права Црне Горе Владимира Лепосавића.

Геноцид у Сребреници је доказан кроз низ судских пресуда у којима је више од 70 еминентних, искусних међународних судија на основу доказа потврдило да је у Сребреници почињен геноцид.

За геноцид у Сребреници, почињен над Бошњацима, зна цијела планета од САД, Јапана, Аустралије… бројни научници, студенти сваке године долазе код нас не да би сазнали, већ да своје знање прошире живим свједочењима, казале су мајке Сребренице.

“Вама Лепосавићу препоручујемо да престанете са вријеђањем и тражимо од Вас извињење свима мајкама које су изгубиле своје најмилије у геноциду јула 1995. године, у противном ћемо бити присиљени покренути судски поступак против Вас у свим земљама ЕУ које су законом регулисале забрану негирања геноцида.”

Подсјетимо, црногорски министар правосуђа и људских и мањинских права Владимир Лепосавић рекао је у петак да ће признати да се у Сребреници догодио геноцид тек када се то недвосмислено утврди јер је Хашки трибунал који га је потврдио “изгубио свој легитимитет”.

Лепосавић је одговарајући на питање опорбе у парламенту Црне Горе признаје ли да се у Сребреници догодио геноцид, рекао да не зна јесу ли злочинци у Сребреници имали геноцидну намјеру или нису, већ да само може вјеровати ономе што су рекли суци Међународног суда за ратне злочине у Хагу.