Традиционални хорски фестивал “Мајске музичке свечаности” у Бијељини ове године ће, због пандемије вируса корона, бити одржан од 16. до 18. октобра, али у измијењеном формату. На Фестивалу ће учествовати ансамбли из Пољске, Словеније, Србије, Хрватске и БиХ, као и соло пјевачи.

Умјетнички савјет и Организациони одбор донијели су одлуку да Фестивал буде одржан онлине. Пријављени учесници послали су своје аудио и видео-записе, снимке ће преслушати жири у Бијељини, а проглашење резултата биће путем друштвених мрежа.

На 19. фестивалу “Мајске музичке свечаности” такмичиће се више од 30 ансамбала у девет такмичарских категорија, као и 20 соло пјевача, саопштио је портпарол Фестивала Стеван Чукић.

Фестивал ће бити отворен свечаним концертом, који ће бити одржан у петак, 16. октобра, у Епархијском културном центру. На концерту ће наступити Српско пјевачко друштво “Србадија” са диригентима Десанком Тракиловић и Јеленом Тракиловић, затим мецосопран Лјубица Вранеш и бас Драгољуб Бајић, обоје прваци београдске опере.

Жири ће преслушати снимке у суботу и недјељу, 17. и 18. октобра, по такмичарским категоријама.

У протеклих 18 година, “Мајске музичке свечаности” окупиле су више од 550 хорова и 40.000 хорских пјевача.

Извршни организатор фестивала је Српско пјевачко друштво “Србадија”.