У прошлој години дијаспора је у Босну и Херцеговину послала двије и по милијарде марака. То је за готово пола милијарде мање новца него у години прије пандемије, саопштила је Централна банка БиХ. Је ли овакав сценарио препрека за економски раст?

Домаћа економија зависи од дијаспоре, знају то економисти, а знају и сами грађани. Из Централне банке БиХ кажу да дознаке бх дијаспоре чине око 8,5 посто укупног БДП-а. 2,5 милијарде марака, колико је од дијаспоре стигло у нашу земљу у претходној години, најмањи је износ у посљедње четири године.

САМИР ЗАМЕТИЦА, предсједник Босанског културног центра Копенхаген

“По мом личном искуству ријетко или никако се путовало за БиХ. Самим тим и недоласком дијаспоре смањен је проток новца, смањене су дознаке али смањен је и прилив новца који дијаспора носи са собом и троши у БиХ, самим тим смањен је и прилив средстава у буџет БиХ.”

ЕДИН ХАЈДЕР, предсједник Савеза бх. удружења у Данској

“Ово се неће тренутно зауставити само на овоме, јер људи неће баш одмах путовати или слати новац у БиХ тренутно, вјероватно ће се одразити на идућу годину или чак још једну годину иза док се ова ситуација не стабилизира.”

Прошлу годину многи су већ назвали пандемијском. Tо је година која је, како кажу из Удружења, спријечила и путовања и приходе у цијелом свијету. Због мање новца од дијаспоре, економски раст Босне и Херцеговине је угрожен.

ЖЕЉКО ШАИН, професор на Економском факултету у Сарајеву

“То што су мање дознаке од наше дијаспоре је сасвим природно, јер дијаспора живи пуно теже него што је прије ковида живјела. То ће свакако утјецати на економију у БиХ јер значајан дио тих средстава ишао је у финалну потрошњу, врло мало је у неку инвестициону изградњу ишао и слао се онима који јесу у БиХ њихови најдражи.”

Промјењиви услови доласка у земљу, али и одласка из БиХ, пандемија због које су многи остали без посла, те појединих најава о опорезивању новца дијаспоре са 10 посто, разлози су због којих све мање новца стиже из дијаспоре. Економисти закључују да би нови замах економији дао новац дијаспоре који би умјесто у финалну ишао у инвестициону потрошњу.