Са 22 погубљења у 2019. години наставио се пад броја смртних казни у Сједињеним Државама гдје се у више наврата постављало питање кривње осуђеника, објавило је Информативно средиште о смртној казни (ДПИЦ).

“Година 2019. је замало постала година погубљења недужних”, рекао је Роберт Дунхам, равнатељ те неовисне установе која је референтна за смртне казне.

Двојица осуђеника на смртну казну проглашена су недужнима ове године пошто су више од 40 година провели иза решетака, чиме се укупни број осуђених на смрт које је суд на крају прогласио недужнима пење на 166, наводи се у годишњем извјешћу ДПИЦ-а.

Два извршења смртне казне одгођена су због озбиљних сумњи у кривњу осуђеника. Био је то случај с Роднеyјем Реедом који је имао потпору милијуна Американаца, заступника и звијезда као што су Ким Кардасхиан и Беyонце.

Но, наводи ДПИЦ, два затвореника су погубљена унаточ “основаној сумњи у њихову кривњу”.

“Наши судови и власти пречесто не признају потенцијално погубне погрешке и пречесто доносе мјере како би сакрили истину”, додаје Дунхам у приопћењу. По његову мишљењу, тиме се тумачи непрестани пад јавне потпоре смртној казни.