Бивша супруга оснивача Амазона и најбогатијег човека на свијету Џефа Безоса, Мекензи Скот изјавила је данас да ће поклонити 2,74 милијарде долара умјетничким групама и удружењима која се боре против расне дискриминације.

Према часопису Форбс, милијардерка (51) посједује готово 60 милијарди долара и обавезала се да ће половину богатства дати у добротворне сврхе.

Форбс додаје да је дио богатства стекла разводом са Безосом.

Мекензи Скот, која се у међувремену удала за професора природних наука Дена Џуита, изјавила је да су она и њен супруг “вођени увјерењем да би било боље да несразмерно богатство не буде у рукама неколицине људи”.

Милијардерка је раније донирала око шест милијарди долара за помоћ онима који су највише економски погођени од епидемије корона вируса, а тада је рекла да жели да се смањи неједнака расподјела богатства.

Новац који ће сада поклонити, добиће између осталих – позориште Аполо у Њујорку, амерички фонд за заштиту дјеце (Children’s Defense Fund), одјељења универзитета у Калифорнији, Флориди, Тексасу и Илиноису, као и групе које се баве социјалном правдом (Race Forward, Borealis Philanthropy).