Најбољи босанскохeрцеговачки парапливач Нермин Мемић у Сарајеву се припрема за Европско парапливачко првенство, које ће бити одржано у Португалу од 16. до 22. маја ове године.

Такмичење је требало да буде одржано прошле године, али је одгођено због пандемије коронавируса.

Мемић и његов тренер Амел Капо били су гости емисије “Јутро за све” БХТ1.

“Година 2020. је измијенила цијели свијет па тако и комплетан спорт. Ми смо се спремали, планирали да кренемо, чак смо и карте купили и онда се десила та ситуација са короном. Све је обустављено па тако и наш тренажни процес. Ми имамо супер срећу па смо од јуна поново старатали са тренинзима на базену и полако смо се спремали. Биле су планиране и неке свјетске серије, али ми таман темпирамо фору – откаже се такмичење”.

Мемић истиче да су за спортисте изузетно тешке константне одгоде такмичења и “дупле” припреме за Европско првенство.

“Није лако, одмах се деси пад морала. Тешко је без такмичења. Али, када смо за Нову годину чули да ће бити Европско првенство кренули смо да тренирамо јако и да се што боље припремимо за првенство”, каже Мемић.

Тренер Капо каже да је то посебно тешко јер је овдје ријеч о индивидуалном спорту, гдје се, практично, борите сами против себе.

Током ове године, планирано је да буду одржана сва такмичења која су отказана у прошлој.

“Календар је згуснут јер је ова година и параолимпијска и сва такмичења треба да се одрже до краја јуна. Имамо у плану да наступимо на доста такмичења и да покушамо извући оно најбоље из наших пливача и да на Европском првенству покажемо због чега смо ту”, каже Капо.

Циљ је, поручују Нермин и његов тренер, ући у финале.

Тренер посебно истиче како наша земља у старту има отежавајуће околности, а ријеч је о вакцинацији против коронавируса.

“Имамо информацију да могу наступити само такмичари који су вакцинисани, а код нас још нема вакцина. Ако нисте вакцинисани, морате отићи 15 дана раније да будете у карантину како би вас сваки други дан тестирали. У случају да један од тестова покаже позитиван резултат, враћаш се кући”, каже Капо.