Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је забринута због “експоненцијалне ” динамике раста броја нових инфекција ковида-19 уз Њемачкој, посебно због ширења “делта соја” вируса и апеловала на становништво да се вакцинише.

Од средине јула број нових случајева ковида-19 дневно прелази у просјеку 1.000, а данас је забиљежено 1.890 случајева у посљедња 24 часа према Инстситуту Роберт Кох.

“Имамо експоненцијални раст” броја нових слуачајева корона вируса и “сматрам да је та динамика забрињавајућа” рекла је канцеларка новинарима у Берлину.

“Треба да претпоставимо да ће се удвостручити број новозаражених за мање од двије недјеље”, додала је она.

Због раста броја инфицираних заразнијим “делта сојем” који је постао већински у Њемачкој и у великом дијелу Европе Меркел, процјењује да је вакцинација важнија него икад.

“Свака вакцинација се рачуна, свака вакцинација је корак, мали корак ка повратку ка нормалности за све”, додала је она. “Што нас је више вакцинисаних, утолико ћемо поново бити слободнији, не само као појединци него као заједница”, рекла је она.

Канцеларка која се противи обавезној вакцинацији, подсјетила је да треба да мотивисати оне који нису вакцинисани.

До данас је најмање 60,4 одсто њемачке популације добило једну дозу од четири вакцине које су признате у земљи, а 48 одсто је добило обје дозе.

“Свима који су се већ вакцинисали, кажем вам: Покушајте да се мобилишете и убиједите друге који још нису, било у породици, између пијатеља, на фудбалском терену”, рекла је Меркел.

Уколико број инфекција настави да расте и да се не би преоптеретио здравствени систем, канцеларка је наговијестила могућност успостављања нових рестрикција да би се зауставило ширење заразе.

Према институту Роберт Кох од почетка епидемије у Њемачкој је од ковида-19 умрло 91.458 људи.