Њемачка продужава рестрикције на још мjесец дана и уводи још неке строге мјере током пет дана ускршњих празника у настојању да заустави ширење корона вируса, објавила је рано јутрос канцеларка Ангела Меркел.

Она је у изјави послије маратонског видео разговора са 16 гувернера њемачких држава рекла да ће рестрикције које су уведене до 28. марта, остати на снази до 18. априла.

“Ми такорећи имамо нову пандемију. Имамо у суштини нови вирус, наравно истог типа али са потпуно другачијим карактеристикама, знатно смртоноснији, знатно инфективнији и инфективан на дуже вријеме”, рекла је Меркел.

Већина продавница биће затворена и вјерске службе отказане за Ускршњи викенд од 1. до 5. априла у оквиру појачаних рестрикција уведених да се заустави ширење заразе ковида-19, објавила је Меркел.

Окупљања, као и ресторани на отвореном биће забрањени од 1. до 5. априла и само продавнице са храном могу поново да да буду отворене 3. априла.

Поред тога бројне рестрикције на снази од краја 2020, као што је ограничење приватних окупљања, затварање културних мјеста и мјеста за забаву продужене су до 18. априла.

“Ситуација је озбиљна, број случајева расте експоненцијално и кревети у интензивној њези се поново пуне”, рекла је канцеларка на конференцији за новинаре послије 12 сати разговора са гувернерима.

Рекла је да се ради о епидемији изазваном британским сојем вируса.

Поново је активирана мјера о хитном кочењу активности која се према договору уводи када број случајева заразе пређе 100 на 100.000 становника током седам дана.

Стопа заразе је јучер у Њемачкој прешла 107,3 случаја на 100.000 становника, са 7.700 нових случајева заразе и 50 умрлих.

Неће бити уведен полицијски сат и неће бити затворене школе. Школска настава већ је била прекинута од децембра до фебруара и бројна ђаца се још нису вратили на часове или долазе у школу сваки други дан.

Гувернери и канцеларка такођер говоре о јачању кампање вакцинације која се споро одвија.

“Ми смо у трци да се вакцинацинисање спроведе што је брже могуће”, рекла је канцеларка.

Због страха од повећаног броја путовања у иностранство током празника власти су такођер увеле обавезу тестирања на ковид-19 за путнике авиона пре путовања у Њемачку.

Меркел је рекла да ће ситуација бити боља када више људи буде вакцинисано.

У Њемачкој је до неђеље вакцинисано само око девет одсто становништва првом дозом вакцине, а четири одсто је добило обје дозе.

Меркел је рекла да подржава настојање Европске комисије да блокира испоруку вакцина и компоненти за вакцине из ЕУ да би се осигурало испуњавање претходно уговорене испоруке Унији, наводећи проблеме са снабдијевањем вакцина Астразенеке.