Синдикат металаца Зеничко-добојског кантона се у потпуности ограђује од тзв. Платформе за вођење социјалног дијалога, која је јучер у Сарајеву потписана у име Синдиката металаца Федерације БиХ, без ваљане одлуке и сагласности нашег Управног одбора, казали су из овога синдиката.

Платформа, чији је предлагач Удружење послодаваца, требала би увјерити јавност у добру намјеру за вођење некаквог социјалног дијалога, али уз услов да се синдикати “цивилизују”, односно да им се стави фластер на уста, кажу они.

С обзиром да ова испружена рука долази у јеку иницијативе Савеза самосталних синдиката БиХ за доношење Закона о минималној плати и Закона о измјенама и допунама Закона о раду, јасна је намјера да се и овај захтјев синдиката потисне у други план, стоји у саопштењу.

Ми јесмо и увијек ћемо бити за квалитетан социјални дијалог и сарадњу, али искључиво на равноправним основама, без понижавања и повијања кичме, кажу из синдиката.

Закључење Гранског колективног уговора је наш кључни захтјев, а за то нам не требају овакви пактови о ненападању, него обострана воља и договор о значајном побољшању материјалног статуса радника. Колективни уговор смо у јулу 2018. године закључили након најаве генералног штрајка у Федерацији, а не додворавањем, истичу.

Звучи невјероватно, али овом Платформом је дословно прецизирано да се синдикати потписници морају, прије подузимања било какве „једностране“ активности, јавног иступа, истицања захтјева и слично, консултовати са Удружењем послодаваца, да се морају суздржати од било какве активности која би могла „испровоцирати“ другу страну, да ће бити „флексибилни“, и да неће истицати никакве „максималистичке“ захтјеве! На неколико се мјеста указује на тежак положај послодаваца, али нема ниједне ријечи о томе да је најнижа плата 406 КМ и да пет таквих плата треба за једну потрошачку корпу, ни ко је за то одговоран.

Разумљиво је, кажу они, да послодавци желе да се престане јавно, оштро и синдикално говорити о радничким проблемима, захтјевима, интересима, да се престане упирати прстом у оне послодавце чији је пословни модел и темељ успјеха искључиво искориштавање јефтине радне снаге.

У задње четири године 15.900 послодаваца у ФБиХ остварило је чист профит од скоро 13 милијарди марака. Послодавци у Зеничко-добојском кантону, и то у 2020. пандемијској и „кризној“ години, остварили су за 177 милиона КМ већи профит него у 2019. години – значи, итекако има простора за значајно побољшање материјалног статутса радника, све друго су само изговори и прича за малу дјецу. Тачно је да имамо високе обавезе на плате, али главни разлог за стагнирање плата је корпоративна глад. Наравно, нису сви послодавци исти. Коректним послодавцима ће њихови радници вратити и враћају на најбољи начин.

Сматрају да ова платформа до бесмисла треба довести постојање кровне организације синдиката – Савеза самостаних синдиката БиХ.

Није Савез самосталних синдиката БиХ блокиран, како то данас тврде поједини грански синдикати у јаловом покушају прања савјести, СССБиХ је изневјерен или издан од стране оних који су двадесет година шутјели на то што им данас као смета. Да бројне чланице Савеза самосталних синдиката БиХ нису подлегле политичким и другим притисцима, да је Савез остао јединствен и сложан, нема тог уписа у регистар или сличног формализма који би га спријечио да се бори и избори за боља права и положај свих радника, као што је радио у прошлости. Ничија функција ни сујета, није вриједнија од радничке организације која постоји 115 година..

Поручују да никад и никоме неће дозволити да им затворе уста, да им суфлира шта могу а шта не могу радити, и никад неће пристати да буду било чији послушници ни послодавацима ни било којој власти или партији. И неће толерисати ничију самовољу, без обзира на цијену.