Делегација Мешихата Исламске заједнице у Хрватској, десет амбасадора акредитованих у Хрватској на челу с муфтијом Азизом еф. Хасановићем, након Сиска посјетили су Петрињу гдје су се састали са градоначелником Петриње Даринком Думбовићем, како би се договорили о слању даљње помоћи овом, потресом погођеном граду.

У свом обраћању муфтија Азиз еф. Хасановић похвалио је напоре петрињског градоначелника Думбовића за којег је рекао како улаже огромне напоре у обнову града и смјештај људи који су остали без сигурног крова над главом.

“Интенција Мешихата Исламске заједнице у Хрватској јесте сензибилизирање муслиманског свијета, јер овдје су представници десет земаља који представљају 800 милијуна људи у свијету. То је највећа морална потпора која охрабрује све нас који живимо и проживљавамо ове свакодневне тешкоће нашег народа. Сада је вријеме вјере на дјелу, не гледајући тко је које вјере или одреднице, него људе у потреби”, изјавио је муфтија.

Мешихат је одобрио подијелити милион куна (133.000 евра) за породице погођене земљотресом на овом подручју.

Амбасадор Републике Турске у Хрватској Мустафа Бабур Хизлан обратио се у име осталих амбасадора, те захвалио на могућности да се лично увјере у штете које су настале након разорног потреса, посебно у градовима Петриња и Сисак.

“Наше колеге били су на терену одмах након потреса, већ смо достављали и достављамо помоћ у виду контејнера за становање, шатора, хране и осталих потреба које као велепосланства можемо омогућити”, казао је Хизлан.

Градоначелник Петриње Даринко Думбовић захвалио се окупљеним амбасадорима и муфтији Хасановићу у своје и у име 20.000 грађана Петриње.

Делегација је раније посјетила сисачког бискупа Владу Кошића, Меџлис Исламске заједнице Сисак те представнике кризног штаба, а одржан је и састанак са градоначелницом Сиска Кристином Икић Баничек.

У делегацији су били представници амбасада Турске, Азербејџана, Ирана, Марока, Египта, Алжира, Либије, Малезије, Индонезије и Ирака.