У Бањалуци је данас почела 13. Међународна научна конференција “Савремени материјали”, коју организује Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, на којој ће учествовати 254 аутора из 18 земаља.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да овогодишњи скуп представља технолошко-техничку новину, односно да се помоћу преноса електронским путем приказује свијету оно што се овдје ради.

“Овогодишњи скуп има још једну карактеристику, а то је да обухвата велики број иностраних учесника, што је ријеткост да се у данашњим условима тако нешто оствари”, рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, скуп обухвата и велики дио младих истраживача у Републици Српској који ће моћи на одређени начин да се едукују и да преузму многа правила науке у овој области.

“Савремени материјали су увијек актуелни. Узмимо као примјер рачунаре, прва генерација су били огромни сандуци. Данас имамо минијатурне екране који служе као и велики”, навео је Кузмановић и изразио наду да ће ова конференција, с обзиром на то да се одржава у специфичним условима усљед пандемије вируса корона, бити успјешна.

Предсједник Организационог и Научног одбора академик Драгољуб Мирјанић рекао је да ће на скупу учествовати 254 аутора из 18 земаља, пет националних академија попут Српске академије наука и уметности, те Црногорске, Руске и Словеначке, 28 универзитета од Сјеверне Каролине до Јужне Америке, као и 17 института.

“О значају изучавања савремених материјала најбоље говори чињеница да је прошле године руски предсједник Владимир Путин одржао предавање на уралском Универзитету када је рекао да суперсонични систем авангард не би био конструисан без савремених материјала”, нагласио је Мирјанић.

Мирјанић је додао да је циљ и да се путем ове конференције повежу истраживачи из Републике Српске и свијета, посебно млади, те да се усавршавају и размјењују мишљења.

Пленарна предавања и постер презентације учесника биће објављени на сајту Конференције /савремениматеријали.инфо/.