Данас је Међународни дан породице. Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација, Међународни дан породице се обиљежава широм свијета од 1994. године.

Међународни дан породице почео се обиљежавати како би се нагласила важност породице као основног елемента сваког друштва, да се подстакне дјеловање друштва у корист породице, доношење одлука које ће осигурати бољи стандард и квалитет живота породица, као и уважавање породичног начина живота, традиција и обичаја.

На овај дан, широм свијета организују се активности на локалном, националном и међународном нивоу чији је циљ указивање на значајна питања за породицу као и социјалне, економске и демографске процесе који се тичу породице.

Породице се широм свијета мијењају, а многе постају све мање, како расте број самохраних домаћинстава.

У Босни и Херцеговини 1991. године, према попису становништва, просјечна породица била је четверочлана (28% породица) док је 2015. просјечан број чланова породице у БиХ био 3,1 (Анкета о потрошњи електричне енергије у домаћинствима БИХ, 2015.). 1991 године је готово свака 4 породица (24,7%) имала 5 и више чланова домаћинства.