Међународни дан споменика и споменичких цјелина обиљежава се сваке године 18. априла, а овогодишња тема је “Комплексне прошлости: различите будућности”.

“Очување културне баштине захтијева критичко испитивање прошлости, онолико колико њена пракса захтијева осигуравање будућности. Расправе о пропуштању и брисању одређених наратива те привилегирању одређених прича над другима, посљедњих година поновно су актуелне. Обраћање оспореној хисторији стога укључује сложене разговоре, избјегавајући пристране погледе и интерпретације прошлости. Конвенција о свјетској баштини (1972) наводи да ‘погоршање или нестанак било којег предмета културне или природне баштине представља штетно осиромашење баштине свих народа свијета’ – међутим неравнотеже у препознавању, тумачењу и на крају, очувању различитих културних манифестација и даље постоје”, наводе из Комисије за очување националних споменика БиХ.

Овогодишњом темом предлаже се промовирање нових дискурса, различитих и нијансираних приступа постојећим хисторијским наративима, с циљем подржавања инклузивних и различитих гледишта.

“Откривање и генерирање свеобухватнијих наратива може укључити широк спектар питања; од уништених и срушених споменика до очувања аутохтоних подручја културних крајолика и мјеста предака значајних за одређене заједнице. Данас многи споменици и локалитети имају своју вишеслојну хисторију и важност која захтијева инклузивне приступе”, истичу из Комисије.

Поводом обиљежавања Међународног дана споменика и споменичких цјелина, Комисија за очување националних споменика у БиХ подсјећа на значај очувања разноликости културног наслијеђа у БиХ, у којој је сваки период допринио цјелокупној слици бх. архитектуре и развоју културне разноврсности и специфичног архитектонског израза у земљи.

У протеклих 15 година, Комисија је уз помоћ Посебног фонда америчких амбасадора за заштиту културног наслијеђа и Амбасади САД-а у БиХ имплементирала пројекте у укупном износу од преко два милиона конвертибилних марака на подручјима Мостара, Сарајева, Стоца, Јајца, Рогатице, Фоче, Бање Луке и Бихаћа.

Неки од реализираних пројеката реконструкције су “Сакрално наслијеђе Благаја – рестаурација српске православне цркве Св. Василија Острошког и католичке цркве Пресветог Тројства”, “Заштита фрагмената Алаџа џамије у Фочи”, “Конзервација и рестаурација улазне капије и старих надгробника на Јеврејском гробљу у Сарајеву” и др.