Инжењер Фабрике цемента Лукавац Емир Ћилимковић је на недавно одржаној 10. међународној конференцији ЕУРЕМ у Атини освојио престижну награду “ЕУРЕМ 2020” за трећи најбољи пројект уштеде енергије, у конкуренцији 40 достављених радова из 27 европских земаља.

Након шестомјесечне едукације “Еурем Еуропеан ЕнерџиМенаџер” у организацији АХК – Представништва њемачке привреде у БиХ, стручна комисија је Ћилимковићев завршни рад “Побољшање енергетске ефикасности линије за производњу клинкера сушењем алтернативног горива” прогласила најбољим.

Стицањем међународно признатог цертификата за ЕУРЕМ енергетског менаџера имао је право учешча на овој конференцији која је била и такмичарског карактера.

Због немогућности путовања у Атину, јучер је у Лукавцу организирана примопредаја тог вриједног признања које му је уручио замјеник директора Представништва њемачке привреде у БиХ Давид Паркманн.

Ћилимковић сматра да је та награда признање за дугорочну опредијељеност Лукавац Цемента за улагање у БАТ технолгију, енергетску ефискасност и очување околиша.

“Поносан сам да могу дати допринос даљем унапређењу и развоју Фабрике у циљу постизања најбољих резултата у области уштеде енергије и очувања околиша”, рекао је Ћилимковић.

Генерални директор Фабрике цемента Лукавац Стјепан Кумрић је нагласио да су стручност и компетенције упосленика кључни елемент за успјех лукавачке цементаре.

Будућом реализацијом награђеног енергетског концепта Емира Ћилимковића у Фабрици цемента Лукавац највећи ефекти ће се огледати у очувању околиша, и то додатном смањењу емисија ЦО₂, метана и одлагања отпада, што ће допринијети великим уштедама енергије и новца, саопћено је из Фабрике цемента Лукавац.