Треба осмислити програме за повратак миграната из Босне и Херцеговине у земље поријекла, а у тај процес ће се укључити и Европска унија. То је порука аустријског министра унутрашњих послова. И док Европа тек почиње да развија стратегију повратка, у нашој земљи остаје “заробљено” на хиљаде миграната. Провјеравали смо зашто је то тако и шта власти Босне и Херцеговине раде на побољшању ситуације?

Реадмисија је мукотрпан, тром и компликован процес, кажу у Служби за послове са странцима Босне и Херцеговине. Највећи проблем је што већина миграната да лажни исказ, те је често немогуће доказати њихов идентитет. А управо је то предуслов за покретање поступка реадмисије. Чак и ако су подаци истинити, убрзо се наилази на још један зид – земље поријекла реагују преспоро, или не реагују уопште.

Без помоћи Европске уније тешко да ће ствари кренути на боље, признаје министар безбједности Селмо Цикотић. Чињеница је да је Европа до сада новчано доста помогла Босни и Херцеговини, али је 94 одсто новца отишло на хуманитарни аспект, док им безбједносни није био приоритет.

Око седам и по хиљада миграната тренутно је у Босни и Херцеговини. До Хрватске, прве станице на тлу Европске уније, све теже долазе. Бројне су тврдње и свједочења да се хрватска полиција служи не тако принципијелним методама спречавања уласка у земљу. Није непознаница и да мигранте, без обзира на то из које земље ушли у Хрватску, често пребацују на тло Босне и Херцеговине. Ништа боље није на граници са Србијом, која се показала као најпорознија. Уз ограничене капацитете Граничне полиције, оваква статистика није изненађење.

Ипак, док надлежни тврде да раде све што је у њиховој моћи, од почетка мигрантске кризе критиковани су да су олако схватили озбиљност ситуације, те да су направили много пропуста.

Од почетка мигрантске кризе, кроз Босну и Херцеговну су прошле више од 62 хиљаде миграната. То су само они регистровани. Из наше земље у истом периоду, протјерано је око 3.700 страних држављана. Подаци о тражењу азила показују да готово нико не жели да се задржи у Босни и Херцеговини. Мигранти на све начине теже да је напусте. Због још веће жеље Европске уније да не заврше на њеној територији, наша земља силом прилика постала је мигрантски “хот спот”.