Полиција је утврдила идентитет особе која је јуче убијена на подручју Кулен-Вакуфа. Ријеч је о 21-годишњем држављанину Авганистана. Ухапшен је 68-годишњак из Кулен Вакуфа, због убиства, а највјероватније је ријеч о несретном случају. И овај догађај је потврда да је мигрантска криза на подручју Унско-санског кантона из дана у дан све сложенија.

Сваког дана на подручје Унско-санског кантона стигне најмање 100 нових миграната. Према процјенама надлежних 3 хилљаде миграната се налази у камповима док је претпоставка да се још толики број налази ван кампова.

“Из дана у дан број миграната се повећава на кантону и са обзиром да су сви капацитети попуњени они траже алтернативне начине да себи осигурају боравак и смјештај на овом кантону”, казао је портпарол Управе полиције УСК Але Шиљдедић.

За новопристигле мигранте у камповима у граду Бихаћу нема мјеста. Због тога се они сналазе како знају. То су најчешће напуштени објекти попут овог овдје иза мене. Иако је полиција прије неколико дана из Крајинаметала одвезла око 600 миграната и данас се овдје налази неколико стотина миграната.

“Овдје сам 6 мјесеци, раније сам био у Србији. Желимо у Европу. Овдје нигдје нема смјештаја за мигранте. Ми када уђемо у Хрватску, Хрватска полиција нас туче, одузме мобителе чак и вреће за спавање. Туку нас веома јако, словенска полиција нас такођер туче”, каже мигрант из Афганистана.

Прије само неколико мјесеци на ливади испред Бире налазило се више стотина ако не и хиљада миграната. Сви су они имали једну жељу, ући у Биру. Данас на овој ливади нема никога а у Бири у којој је капацитет 1500 тренутно се налази око 500 миграната. Разлог, одлука власти у УСК да овај камп затвори.

“Поставља се питање гдје с тим породицама које ће доћи у наредним периоду и гдје их смјестити. Ми знамо да ЕУ даје велику пажњу дјеци и породицама са дјецом у њиховом збрињавању и очекујемо у наредном периоду да ће се тај проблем ријешити”, казао је секретар Црвеног крижа Бихаћа Селам Миџић.

Пет до 12 за Бихаћ је давно прошло. Грађани су са правом љути на државне власти које су пустиле да се мигрантска криза три године ломи преко леђа Бишћана. Ове године се у нашој држави одржавају локални избори. Једно је сигурно, у Бихаћу ће побједу однијети онај ко буде имао бољу стратегију борбе против мигрантске кризе.