Топлије вријеме донијело је и активирање мигрантских рута у Босни и Херцеговини. Само од почетка фебруара, Гранична полиција у Зворнику је спријечила 180 илегалних улазака у земљу, што је троструко више него у јануару. Екипа БХТ1 провела је дан са службеницима Граничне полиције у Зворнику и обишла критичне тачке на овом дијелу мигрантске руте.

За службенике граничне полиције Зворник свакодневница је “откривати” мигранте док покушавају ући у БиХ. Са доласком топлијег времена мигрантске руте у овом дијелу земље поново су активиране. Мигранти се крећу рано ујутро и касно увече.

Овог пута, службеници су привели двојицу миграната, док су још двојица успјела да побјегну. Након привођења, мигранте преузима друга група службеника. Попуњавају формулар са основним подацима и упућују се у канцеларију за странце, смјештену у Бијељини.

Иако нису хтјели пред камере, мјештани на подручју уз ријеку Дрину кажу да посљедњих дана поново виђају мигранте. Наша екипа је пут наставила према Дрини, ка мјесту гдје је до сада регистрован највећи број прелазака.

Из Граничне полиције БиХ кажу да ниво ријеке Дрине и њен водостај диктира прелазак миграната и њихов улазак у Босну и Херцеговину. На локацији Табанци, када је водостај Дрине нешто нижи, формира се полуострво на ком мигранти са чамцима чекају и користе погодан тренутак како би ушли у Босну и Херцеговину.

Зворничка јединица граничне полиције покрива више од 160 километара границе са Србијом. Само од почетка фебруара на овом мјесту спријечила је 180 илегалних улазака у земљу. У односу на јануар, када је спријечено само 50-ак илегалних улазака.

Највећи проблем службеницима на терену представља и све чешћа појава миграната – кријумчара.

Поновно активирање мигрантске руте покреће и стара питања – да ли надлежни имају рјешење, да ли ће, када и како бити предузимани неки конкретни кораци? Без одговора на ова питања рад службеника граничне полиције, који су изложени бројним ризицима, своди се на Сизифов посао.