Од сутра престаје помоћ Града Бихаћа мигрантском центру Вучјак. Оперативна група за управљање мигрантском кризом, локалне власти, грађани Бихаћа и цијелог Унско-санског кантона већ двије године упозоравају на ескалацију мигрантске кризе у овом кантону, но за овај проблем, ниједан ниво власти није имао слуха.

Од сутра ће мигрантски центар Вучјак бити без воде, а обустава помоћи, која је најављена из Града Бихаћа, односи се и на одвоз смећа. Дневни оброци ће се и даље дистрибуирати, потврдили су из Црвеног крижа. У Вучјаку тренутно борави око 600 миграната, иако их је само прије неколико дана овдје било око двије хиљаде. Нико са сигурношћу не зна гдје су отишли.

„Услови за живот су веома лоши, није прилагођено временским условима. Недостаје нам смјештајних капацитета“, свједочи мигрант из Пакистана

„Није нам добро, полиција нас не штити. Потребни су нам доктори, али овдје их нема, преуморан сам. Желим заштиту и желим ићи тамо гдје је сигурније“, додаје младић из Афганистана.

За привремени мигрантски центар Вучјак до сада је Град Бихаћ издвојио више од 100.000 марака. Више од шест хиљада миграната налази се у Бихаћу, а сваки дан стигне 150 нових.

„Ниједну марку нисмо добили ни од једног нивоа власти у БиХ. Не мислимо да смо ми ти који треба да рјешавају хуманитарна, прије свега људска питања миграната. Од идућег понедјељка ћемо престати да пружамо било какве услуге на Вучјаку. Уколико и то не буде могло, организоваћемо камп Крајишника испред Парламентарне скупштине и долазиће нас 50 сваки дан док се год то не ријеши“, најавио је прије неколико дана градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Министарство сигурности Босне и Херцеговине већ дуже вријеме тражи од локалних власти да осигурају адекватну локацију на којој би био направљен нови прихватни центар за смјештај мигранта који се налазе на подручју Унско-санског кантона. Исти захтјев имају и међународне организације.

„И даље очекујемо да ће у што скорије вријеме бити понуђена адекватна локација, након чега ће Министарство сигурности БиХ са партнерским организацијама извршити потребну координацију и осигурати смјештај у новом прихватном центру за особе које се налазе у кампу Вучјак, али и све новопридошле мигранте на ово подручје. Прије надолазеће зиме планирана је изградња још једног прихватног центра у околини Сарајева, како би се подручје УСК додатно растеретило од притиска миграната“, стоји у саопћењу Министарства сигурности Босне и Херцеговине.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упозорио је да би због мигрантске кризе у Унско-санском кантону, ситуација тек могла да ескалира. Ипак, за све криви власти на нивоу БиХ, изузимајући ентитетске власти од било какве одговорности.

„Затварањем границе Мађарске ово је постао, могло би се рећи, најважнији пут миграната према западним земљама и Европи. Видите колико УСК има проблема, колико су ти проблеми и око Билеће са нашим грађанима који ни криви ни дужни долазе у веома тешке ситуације“, тврди Чубриловић.

За сутра је заказан састанак Оперативне групе за управљање мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона. Покушат ће се наћи рјешење за функционирање мигрантског центра Вучјак те могућу ескалацију кризе на подручју Бихаћа.