Предсједник Републике Зоран Милановић рекао је данас да мисли да би се сви требали цијепити, при чему рачуна на грађанску свијест.

Милановић је новинарима уочи отварања изложбе “Протресени МУО: од потреса до потреса 1880. – 2020.” коментирао учинковитост цјепива против коронавируса истакнувши да је то тестирано у најјачим свјетским лабораторијима, а резултати и процјене су високе.

“Ја томе вјерујем. Цијепим себе кад треба, своју дјецу. Ту нема шверцања ако си одговоран грађанин. Моје је мишљење да би се сви требали цијепити и рачунам ту на грађанску свијест”, нагласио је.

“Мој позив свима је када њиховим новцем држава купи цјепиво, нека се цијепе”, поручио је, додавши да су цјепива у задњих 70 година спасила милијуне живота.

Сматра да се обавезно не може утјерати на силу, али постоје начини да се људе приволи, па чак и натјера на то. 

“Можда нас неће пуштати изван државе ако се не цијепимо, можда ће многи послодавци рећи запосленицима да не могу на посао ако се не цијепе. Знам неколико њих који ће поставити такав критериј. Хоће ли у школама учитељи морати бити цијепљени? Кад ће се цијепити дјеца?”, упитао је.

Не зна, каже, каква је позиција Владе и што се намјерава направити с цијепљењем као таквим. “Држава ће купити новцем порезних обвезника скоро три милијуна цјепива. Хоће ли оно бити обавезно, како, што, то је врло озбиљна тема”, коментирао је Милановић.

Истакнуо је да је на јучерашњој сједници Вијећа за националну сигурност отворио питање цијепљења и повезаност тог питања с чланком 17. Устава, “с наметањем одређених рјешења јавности које гледамо већ мјесецима и с некаквим правним редом и оквиром”.

Сада се, сматра, показује да је раније требало о томе водити рачуна.

Нагласио је и да је ту тему отворио да би онај који одлучује био свјестан потенцијалног изазова који има и проблема “који би могао бити боље правно запакиран”.

Питање је сад друштвеног договора, устврдио је, додавши да он ту може бити дебатни партнер Владе, но она мора донијети одлуку.

Сигуран је да један дио људи не би то прихватио добро, “што не значи да Влада треба увијек пред таквим стварима треба поклекнути, ако се оцијени да је нешто што се жели заштитити највише на скали вриједности”.

Нетко ће са стране пити чај и чекати да види хоће ли сустав прорадити

“Питање је колико ће грађани схватити колико је цијепљење добро, сигурно и потребно и да се на тај начин штитимо колективно и да ако се нетко цијепи, а нетко не цијепи, онај тко се не цијепи уствари на неки начин паразитира, не на ризику који је преузео онај тко се цијепио, него на грађанској одговорности онога тко се цијепио”, рекао је.

А нетко ће са стране пити чај и чекати да види хоће ли сустав прорадити, хоће ли се цијепити довољан број људи, у којем тренутку ће вирус напросто пасти доље”, додао је.

Коментирао је и да “пар глупана” није схватило његову изјаву када је рекао да се неће цијепити први, али само зато јер има потребитијих.

Везано за сједницу Вијећа за националну сигурност сматра да је предуго молио предсједника Владе да се нађу.

Коментирао је и да сви ти састанци увијек с обзиром на лоша очекивања – буду изнад очекивања. “То је један лагани стоцкхолмски синдром, очекујеш најгоре, на крају изађеш сретан. Било је ок”, додао је.

То Вијеће, каже, има смисла као топ брифинг те да нису имали одлуке по свим точкама одлуке. Рекао је да су констатирали да се догађа кршење права Хрвата у БиХ предвиђеним Дејтоном. 

“Не идемо на разбијање БиХ, иако видим да ми то већ предбацују”, додао је.

На упит је ли изгладио однос с премијером, одговорио је да на те ствари не гледа особно. “Ја нисам овдје ради дневне популарности и свјетала рефлектора”, рекао је Милановић.

Везано за Национални стожер коментирао је да је то тијело доста “правно нахерено”, али да нити једну мјеру није критизирао.

Оно што је, каже, критизирао је да се ова разина мјера није требала и не може доносити без посебног “зеленог свјетла” Сабора који захтјева посебну већину.