Предсједник РХ и врховни заповједник Оружаних снага Зоран Милановић судјеловао је у уторак на свечаном обиљежавању 30. обљетнице оснутка Специјалних постројби Хрватске војске и Дана Заповједништва специјалних снага у војарни “Стожерни бригадир Анте Шашкор” у Делницама.

Предсједник Милановић је у говору на свечаности истакнуо да је та постројба дала големи допринос стварању и обрани Хрватске. “Има више од 70 погинулих, од тога, не волим пребојавати, али случајно то знам, скоро 30 из БиХ. Цијела Хрватска и БиХ у обрани и стварању Хрватске”, рекао је Милановић.

Истакнуо је да је задатак постројбе прије свега обрана Хрватске, али и судјеловање у мисијама међународних организација попут НАТО-а.

“То је дуг и обавеза наше земље темељем чланства у тим организацијама, и ту ћемо бити коректни и поштени али прије свега гледати своје интересе, водити рачуна о томе да своје вриједне људе користимо и ангажирамо тамо гдје је прије свега наш интерес”, рекао је предсједник.

“Бити припадник специјалних постројби је више од посла, то је начин живота. Вјечна слава и хвала вашим суборцима који су погинули за Хрватску кад је Хрватску бранило мало правих људи”, закључио је Милановић.

Заповједник Заповједништва специјалних постројби бригадни генерал Перица Туралија рекао је да је специјална постројба основана у Домовинском рату с циљем брзог и дјелотворног одговора на непријатељска дјеловања.

“Данас настављамо ту традицију на најбољи начин и ово је најелитнија саставница Хрватске војске, оцијенио је. Специјалне снаге су увијек стратешки ресурс и представљају брз и учинковит одговор на могуће кризне ситуације којима су угрожени хрватски национални интереси”, рекао је Туралија.

Након свечаности, тијеком које је уручио награде и похвале припадницима Заповједништва специјалних снага, предсједник Милановић положио је вијенац и запалио свијећу у спомен на погинуле припаднике Специјалних постројби ХВ код крижа испред Спомен собе у војарни.

Изведена је и вјежба, приказ способности дјеловања припадника постројбе у урбаним операцијама.

У име најављеног, али спријеченог министра обране Марија Баножића, на свечаности је био генерал пуковник Драго Матановић.