Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић вечерас је приредио пријем на Книнској тврђави поводом Дана побједе и домовинске захвалности, Дан хрватских бранитеља те 25. обљетнице Олује и уручио одликовања заслужним генералима Хрватске војске и гардијским бригадама ХВО-а.

”Морамо поновити да је рат који нам је био наметнут био нужан и праведан”, истакнуо је предсједник државе и врховни заповједник Оружаних снага РХ Зоран Милановић.

Казавши како за све постоји вријеме, рекао је да је 25 година након велике побједе у Домовинском рату вријеме да се окупимо и поновимо колико су то велике ствари које је мала група људи учинила и постигла, излажући себе, свој живот и сигурност, у корист великог броја људи, хрватске нације и државе.

Милановић је уручио одлуке о одликовању Велередом краља Петра Крешимира IV с лентом и Даницом умировљеним генералима ХВ-а за изниман допринос у стварању ратне стратегије и војне доктрине, заслуге у изградњи Оружаних снага те за особите успјехе у вођењу и заповиједању постројбама Оружаних снага Републике Хрватске те одлуке о одликовању Редом Николе Шубића Зринског гардијским бригадама ХВО-а и Специјалној полицији МУП-а за исказано јунаштво њихових припадника у Домовинском рату.

Велередом краља Петра Крешимира IV с лентом и Даницом одликовани су умировљени генерал-пуковник Миљенко Црњац, умировљени генерал-пуковник Ђуро Дечак, умировљени генерал-пуковник Маријан Марековић, умировљени генерал-бојник Рахим Адеми, умировљени генерал-бојник Лука Џанко, умировљени генерал-бојник Нојко Мариновић, умировљени генерал-бојник Дамир Крстичевић, умировљени генерал-бојник Винко Врбанац и умировљени бригадни генерал Анте Котромановић.

Редом Николе Шубића Зринског одликоване су 1. гардијска бригада ХВО-а Анте Бруно Бушић – Ливно, 2. гардијска бригада ХВО-а – Мостар, 3. гардијска бригада ХВО-а Јастребови – Витез, 4. гардијска бригада ХВО-а Синови Посавине и Специјална полиција МУП-а ХР ХБ.

Предсједник Милановић рекао је да додјела одличја бригадама ХВО-а након 25 година ”наш дуг части”.

Представник ратних заповједника и хрватских бранитеља, умировљени генерал-пуковник Анте Готовина рекао је да је сретан што су сви заједно у Книну, на тврђави краља Звонимира, у предвечерје велике обљетнице.
Пуно је времена прошло од завршетка рата, али никад није касно учинити добро, учинити праведно”, рекао је Готовина, захваливши Милановићу на одликовањима.

У име одликованих предсједнику РХ Милановићу захвалио је умировљени генерал пуковник Ђуро Дечак. Посебно је захвалио због, како је рекао, наших субораца из БиХ  који су од првих дана бранили Републику Хрватску.