Хрватски предсједник и врховни заповједник Оружних снага Зоран Милановић уручио је вечерас у Книну висока одликовања хрватским генералима и казао да се на тај начин исказује исправност нашег пута, а не жели повриједити друге.

На пријему који је приредио за ратне заповједнике на книнској тврђави, Милановић је одликовања уручио умировљеном генерал-пуковнику Младену Круљцу, умировљеном генерал-бојнику Ивану Капулару, умировљеном генерал-бојнику Јози Милићевићу и умировљеном генералу Звонку Петернелу.

Такођер је уручио одликовања и Војној полицији Хрватског вијећа обране и Постројби за посебне намјене Лудвиг Павловић ХВО-а.

Говорећи на скупу у поводу Дана побједе и Домовинске захвалности, Дана хрватских бранитеља и 26. обљетнице Војно-редарствене операције Олуја, Милановић је казао да је смисао окупљања да се се радујемо својим успјесима, а не да ликујемо над туђим поразима.

“Пуно је и крви и тешких осјећаја пало да би се ово претворило у некакво ликовање. Овдје смо данас да одликујемо неке од најбољих међу вама. Одликовања која ћу им дати у своје име, у име хрватске државе нису одликовања, понављам то и важно је, да бих било кога повриједио, него да бих нагласио исправност и величину нашег пута”, рекао је Милановић.

Године 1995.  овдје је стављена “точка на и” нападу и окупацији Хрватске и свему ономе што нас је тиштило, бољело и уништавало неколико година. Они најхрабрији, најпаметнији међу вама, најодлучнији су извојевали ту битку. Американци су били наши пријатељи и остају то, али да није било вас, хрватских војника и полицајаца – без специјалне полиције акција није била могућа – и оних коју су вас политички и војнички водили, овога не би било, казао је.

“Овдје ћу другу годину заредом одликовати нашу браћу из Босне и Херцеговине, наше суборци и чланове нашег народа у другој држави, који су се дали за заједничку ствар.Вјерујем да ће то схватити и они који критички гледају на то у БиХ. Ово је је дуг части људима који су дали све од себе, за хрватску државу, заједно с Армијом Босне и Херцеговине”, рекао је.

Милановић је захвалио свима који су дошли и честитао одликованима те изразио наду да нитко више никада из позиције предсједника Републике таква одликовања неће давати ратним заповједницима, што значи да рата неће бити.

“Овиме затварамо и заокружујемо једну велику причу, епопеју хрватског народа, хрватске државе и свих оних Хрвата и хрватских грађана који су се за то борили. Живјела наша Домовина, живјела Хрватска”, истакнуо је Милановић.

Уз предсједника Милановића били су предстојник Уреда предсједника Републике др.сц. Орсат Миљенић, начелник Главног стожера ОСРХ адм. Роберт Храњ, савјетник Предсједника Републике за обрану и националну сигурност Драган Лозанчић и посебни савјетник Предсједника Републике за ветеране Домовинског рата Маријан Марековић.

Назочнима се обратио и министар обране Марио Баножић те рекао да му је част бити у друштву људи који су били дио Домовинског рата и судјеловали у разним операцијама прије и у самој “Олуји” и који су тога дана извукли искрен осмјех на лица људи који су жељели сигурну и цјеловиту хрватску државу.

“Када сам постао министар обране, разговарао сам с многима од вас, часницима и дочасницима, и схватио сам да оног трена када уђеш у сустав обране и хрватске војске, мораш се престати бавити дневно-политичким стварима. Зашто? Јер само тако хрватска војска може ићи напријед, модернизирати се и развијати. А то је оно за што сте се ви борили”, истакнуо је Баножић.

Нагласио је да је у САД-у недавно разговарао о 25 година партнерства Хрватске и САД-а, савезника који је, како је рекао, био и остао најважнији и судјеловао у формирању и преобликовању хрватске војске.

“Данас, с поносом можемо рећи да стајемо раме уз раме с највећом војском свијета, и као такви смо цијењени. Цијене нас, да нас, малу хрватску државу, пуно мању хрватску војску, због нашег срца и нашег поноса и храбрости”, рекао је и додао како је та храброст понајприје исказана у Домовинском рату.