Аустрија је донирала Међународној организацији за миграције (ИОМ) милион евра за хуманитарно збрињавање избјеглица и миграната у Босни и Херцеговини.

Из Амбасаде Аустрије у БиХ су саопштили да ће средства суштински бити кориштена у оквиру “ИОМ Црисис крајзис риспонс Плана за 2021. годину” (IOM Crisis Response) за Босну и Херцеговину за изградњу мигрантског центра “Липа”, али ће уједно бити покривене и хитне потребе најрањивијих група миграната.

“Аустрија подржава Босну и Херцеговину и у оквиру Европске уније. Европска унија је почетком године најавила додатних 3,5 милиона евра хуманитарне помоћи. Од 2018. године је Европска унија Босни и Херцеговини додијелила укупно 89 милиона евра за управљање миграцијама, од чега 13,8 милиона евра хуманитарне помоћи”, истакли су из Амбасаде.

Међутим, како су навели, Аустрија и директно помаже институцијама Унско-санског кантона, те је тако поред већ обимне помоћи за Босну и Херцеговину у борби против пандемије КОВИД-19 – у оквиру тога и 200.000 евра за Друштво Црвеног крста/крижа Босне и Херцеговине, још у децембру 2020. године Кантоналној болници Бихаћ дониран уређај за ПЦР тестирање набављен од стране УНДП-а у вриједности од 50.000 евра, као и 1.000 тестних комплета.

“Држава Босна и Херцеговина је одговорна за дугорочно побољшање хуманитарне ситуације за избјеглице на лицу мјеста. За то је неопходно управљање миграцијама на територију цијеле државе”, истакли су из Амбасаде Аустрије у БиХ.