Микро, мала и средња подузећа у Босни и Херцеговини од данас имају прилику да директно аплицирају за бесповратна средства у оквиру другог јавног позива за достављање приједлога у области извозно орјентираних сектора, а у склопу пројекта Европске уније ЕУ4Бизнис.

Бесповратна средства у вриједности 1,5 милиона еура ће омогућити побољшање иновативних капацитета микро, малих и средњих подузећа, ради повећања извоза и запослености, истакнуто је данас приликом представљања јавног позива у ЕУ Инфо центру у Сарајеву.

Шеф Одјела операција за економски развој, инфраструктуру и природне ресурсе при Делегацији ЕУ у БиХ Гилс Ребатет је казао да ће микро, мала и средња поузећа у БиХ моћи побољшати своју конкурентност захваљујући подршци коју пружа ЕУ4Бусинесс.

“Заједно са раније покренутим позивом за извозно орјентирана партнерства, укупна бесповратна средства Европске уније за јачање бх. подузећа износе око 4,5 милиона еура из ЕУ4Бизнис пројекта”, навео је Ребатет.

Додао је како очекују да ће ова средства помоћи отварању нових радних мјеста и захваљујући кориштењу пословних иновација повећати извоз за више од 15 посто.

Пројектни менаџер ЕУ4Бизнис пројекта (ГИЗ) Нилс Ветзел је казао да се пројектне идеје које ће се подржати у оквиру овог позива односе се на металопрерађивачку и машинску индустрију или дрвопрераду. Микро, мала и средња подузећа регистрирана у секторима пластике и електроиндустрије, те информацијских и комуникацијских технологија, како је додао, такођер се могу пријавити на овај позив уколико имплементирају пројекте у циљаним секторима.

На позив могу аплицирати сви правни субјекти из БиХ који припадају категорији микро, малих и средњих подузећа. Максимални износ бесповратних средстава је 100.000 еура по пројкету, а потребан властити допринос подноситеља захтјева је најмање 50 посто од укупних прихватљивих трошкова предложеног пројекта. Трајање предложених пројеката може бити од четири до 12 мјесеци.

Јавни позив је отворен од 28. новембра ове године до 3. фебруара 2020. године

У склопу пројекта ЕУ4Бизнис укупно десет милиона еура бесповратних средстава намијењено је јачању економског раста и отварању нових радних мјеста у БиХ, развојем конкурентности и иновација у одабраним секторима. Укупна вриједност пројекта износи 16,1 милион еура, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона еура) и Савезна Република Њемачка (1,1 милион еура). Пројект заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. до марта 2022. године.