Министарство привреде и предузетништва Републике Српске исплатило је привредним субјектима укупно 4.911.857 КМ подстицаја за повећање плата радника.

”Право на подстицајна средства имала су привредна друштва и предузетници, који су повећали плате запослених, а испуњавају опште и посебне услове Закона о подстицајима у привреди РС”, истиче се у саопштењу.

Највећи износ додијељен је привредним субјектима са подручја града Бањалука, а затим слиједе град Бијељина и општина Станари.

Како се наводи, за трећи обрачунски период јул-децембар 2020. године примљено је укупно 429 пријава, док су средства одобрена за 395 привредних субјеката за 14.074 радника, а односе се на захтјеве достављене између 1. јануара и 1. марта 2021. године.

Из Министарства су напоменули да највеће износе у додјели подстицаја за повећање плате радника имају привредни субјекти из области прерађивачке индустрије и области производње електричне енергије.

Сви подстицаји су, како је истакнуто, исплаћени у складу са Законом о подстицајима у привреди РС.

Ентитетско министарство ће у наредном периоду извршити анализу примјене Закона о подстицајима у привреди која ће обухватити четири обрачунска периода за подстицај за повећање плате радника.

”Радну групу за израду анализе ће, осим представника Министарства привреде и предузетништва, чинити и представници Министарства финансија, Пореске управе, пословне заједнице, синдиката и других органа”, наводи се у саопштењу.