Гост Јутра за све био је министар културе и спорта Кантона сарајево Кенан Аликадић. Говорио је о притисцима који се врше на њега и министарство које води а по питању финансирања спортских клубова и појединаца. Такођер је говорио и о погођености институција културе и спорта пандемијом коронавируса.

Спорт је погођен знатно више него култура, рекао је министар на почетку разговора.

У култури имају прописи гдје постоји одређена накнада за све који дјелују у култури у вријеме пандемије. У спорту има један акт који је штуро дефинисан, тако да када су мјере забране ступиле онда је дошло до тоталне обуставе тренинга и дренажног процеса, а самим тим онемогућено и финансирање. Спорт је био употпуности замрзнут. Покушао сам наћи модел да се превазиђе ово и једино што сам могао понудити је Јавни позив који би требао створити претпоставке да када се оконча пандемија да се настави такмичарски процес.

У том тренутку један дио јавности није био за расписивање јавног позива, казао је Аликадић

Упркос томе ја нисам подлегао тим притисцима и ми смо расписали Јавни позив уз подршку Владе КС. То се показало веома исправним и ми смо једини кантон који је расписао Јавни позив. Затвара се 1. јуна и тада ћемо имати јасну слику онога шта требамо и како финансирати.

Спремно ћемо дочекати спорт након пандемије, истакао је он. Говорећи о новцу из буџета који се издваја рекао је како сваке године исти људи добијају новац.

Ја сам први министар у БиХ након посљедњих ратних дешавања који је дошао из спортске породице и себи сам дао обавезу да морам ријешити нека питања јер сам дуго био и репрезентативац БиХ. Знам ствари које муче државу. У КС се , морам рећи, издвајају огромни новци за спорт. У овој години је око пет милиона КМ. Неке ствари које сам уочио а врло је битно да и јавност зна јер управо зато што сам у претходном периоду жртва великих притисака. Желе да одустанем од овога, од овог система, од Јавног позива. А сви ти су лагодно и добро живјели од финансија за спорт из буџета КС. Врло тешко се одричу свега тога.

На питање о томе ко су људи који врше притисак на њега, казао је да су то појединаца који остварају права кориштења средстава за спорт издвојена из буџета а нису сретни ако јавност сазна ко су они и о чему се ради.

Наводе како није вриједно ово што ја радим, да се то не може промијенити, да смо ми држава у којој не могу доћи промјене. Ја сам увјерен да промјене могу доћи и обећао сам до краја године употпуности ћу уредити спорт. А највећи проблем свега је да средства која се одобре нок апликанту не дођу до крајњег корисника. Имате данас ситуацију да много средстава појединци добију из буџета КС и лагодно живе, а родитељи дјеце по микрокредитним организацијама се задужују и финансирају своју дјецу која имају могућност остваривања спортских резултата. Спорстки савез нема тачне податке о дјеци која кмогу оставрити спортске резултате и ми сада правимо једну платформу која ће сублимирати сву ту дјецу на једно мјесто и дати нам јасну слику о којем броју дјеце се ради. Имамо око 20 хиљада дјеце која су укључена у спорт међутим како та дјеца напредују према кадетима и јуниорима њихов број опада.

Доста дјеце одустане од спорта управо због тога што родитељи не могу финансирати ту дјецу и одустају од тога, рекао је Аликадић.

Много новца се издваја за спорт, ја сам контактирао појединце који лагодно живе на тај рачун, уочио сам неправилности и када се затвори Јавни позив направићемо такву анализи и истрагу, истрагу која није била до сада. Прегледаћемо и све оне који добијају по 30, 40 хиљада КМ. Не пријаве се ове године, па се поново наредне године пријаве како не би морали правдати тај новац. Од сада ће свако морати правдати новац који добије. Одмах чим се заврши пројекат мораће правдати рачуне, упротивном ће бити скинути са буџета. Уочили смо и нека издвајања за процесе и плаћање дренажних процеса који су веома луксузни и издваја се и по стотину хиљада КМ, а неки клубови немају ни марке из буџета.

Морамо кренути са болним резом. Нећемо никакога угасити, али ћемо урадити то да они који добију новац уложе на дјецу, рекао је министар.