Министар комуникација и промета БиХ Војин Митровић с директором Сталног секретаријата Прометне заједнице у Београду Матејом Закоњшеком обишао је данас мост на Сави код Свилаја.

Након обиласка моста, министар Митровић и директор Закоњшек одржали су састанак на којем су представљене активности Сталног секретаријата Прометне заједнице на Основној прометној мрежи, као што су планови за електронску наплату цестарине, електронски пуњачи за возила дуж Коридора Вц, жељезнице, олакшавање транспорта, односно усаглашавање заједничке граничне контроле на границама БиХ и Хрватске, као и БиХ и Србије те разматрање потенцијалне опције да гранични пријелази Каракај, Варадиште и Рача буду заједнички гранични пријелази између БиХ и Србије.

На састанку су учествовали и обиласку присуствовали и представници ЕУ.

Министар Митровић је напоменуо да је Коридор Вц најамбициознији инвестициони програм у БиХ који захтијева значајне финансијске и људске ресурсе, подсјећајући да територијално пролази и кроз РС и ФБиХ.

Како је истакао директор Закоњшек, у Прометној заједници с поносом подржавају инфраструктурне пројекте које финансира ЕУ.

„Данашња посјета Свилају била је прилика да се прегледају текуће активности на Коридору Вц – једној од најважнијих прометних веза на западном Балкану, али и да се види како можемо ићи напријед и осигурати да мост и аутоцеста постану оперативни. Кад буде завршен, овај пројекат ће смањити вријеме путовања и оперативне трошкове возила и побољшати економску конкурентност цијелог региона. Модернизација и добро одржавање цеста су један од наших приоритета. За Коридор Вц то значи будући развој ИТС-а, редовно одржавање и станице за електронску наплату и пуњење“, рекао је Закоњшек.

Министар Митровић је истакао да је корист од отварања граничног пријелаза Свилај вишеструка за мјештане овог дијела БиХ али и цјелокупну привреду, док је министар Лучић нагласио да су у овој опћини успјешно завршени пројекти ЦЕБ2 и РСП чији је циљ затварање колективних центара и алтернативног смјештаја те збрињавање избјеглих и расељених особа.

Овом приликом је договорена конкретна помоћ овој опћини с нивоа Вијећа министара БиХ, саопћено је из Министарства комуникација и промета БиХ.