Министар здравства Вили Берош рекао је данас да према документацији коју је добио из Клинике за дјечје болести и Клинике за инфективне болести није било пропуста у лијечењу 11-годишњег дјечака који је највјеројатније умро од мултисистемског инфламаторног синдрома.

-Према медицинској документацији која ми је достављана тијеком јутра, не могу рећи да је било било каквих пропуста у лијечењу, односно у брзини лијечења јер је дијете адекватно запримљено и обрађено – изјавио је новинарима министар Берош након међуресорног састанка владе РХ и Националног стожера цивилне заштите.

-Нажалост, то је једна најтужнијих вијести од почетка ове пандемије. Јутрос сам сазнао за ту вијест и овом приликом изражавам сућут обитељи. Дјечак је био позитиван на цовид-19 те је највјеројатније преминуо од мултисистемског инфламаторног синдрома, односно мултисистемске упалне реакције – истакнуо је министар здравства.

Према литератури, код дјеце у доби од двије до 15 година због инфекције може доћи до прекомјерног упалног одговора који захваћа крвне жиле те може захватити више органа – срце, плућа, бубреге – и неријетко завршава најтежим исходом, и то се највјеројатније догодило у овом случају, додао је.

Истакнуо је и како је дијете на првом тесту приликом иницијалног болничког пријама било негативно те је доминирала пробана симптоматологија, због чега је дијете и оперирано, но слијед збивања довео је до смртног исхода.

Казао је и како је овакав случај изнимка те да у овом тренутку нема сличних пријетећих случајева као што није замијећен ни повећан број заразе коронавирусом код дјеце.

-Изнимно је мало дјеце у овом тренутку заражено који су симптоматски те нитко није теже болестан нити је приближног стања попут овог. Ово што се догодило дешава се изнимно и на свјетској разини, а поготово на разини земље од 4.5 милијуна становника. Стога можемо рећи да је изнимка; у овом тренутку нема пријетећих сличних случајева као што нисмо ни примијетили повећану заразу код дјеце – рекао је Берош.

Дјечак у доби од 11 година умро је тијеком ноћи са суботе на недјељу у Клиници за инфективне болести Др. Фран Михаљевић у Загребу од посљедица цовида, извијестио је раније данас прочелник Завода за инфективне болести Клинике проф. Горан Тешковић.

Ријеч је о најмлађој жртви коронавируса у Хрватској.