Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас путем видео-конференција са амбасадорима Сједињених Држава и Велике Британије, Ериком Нелсоном и Метјуом Филдом о актуелним економским и политичким питањима у БиХ и региону.

Кошарац и Нелсон разговарали су о наставку имплементације пројеката УСАИД-а у области пољопривреде у Републици Српској и Федерацији БиХ, те о подршци коју ће 2021. године ова америчка агенција пружити развоју туристичког сектора у БиХ, са акцентом на санирање негативних ефеката пандемије вируса корона, саопштено је из Министарства вањске трговине и економских односа БиХ.

Истакнуто је да ће пројекат подршке туризму бити представљен у децембру.

На састанку је усаглашено да је неопходно у што краћем року усвојити законе из Трећег енергетског пакета, што представља обавезу БиХ из Споразума о приступању Енергетској заједници.

Саговорници су размотрили и питање приступања БиХ регионалној иницијативи “мали Шенген”.

У том контексту, Кошарац је изразио позитиван став спрам могућности да БиХ постане дио регионалног концепта који подразумијева пуну слободу кретања људи, робе, услуга и капитала са земљама региона.

Кошарац је са британским амбасадором Филдом разговарао о предстојећем самиту о климатским промјенама, који ће бити одржан 12. децембра у Лондону.

Он је нагласио важност ове теме са аспекта заштите животне средине и здравља становништва.

На састанку је било ријечи и о имплементацији Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Велике Британије и БиХ.