Министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Војин Митровић са министром саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђем Поповићем, директором Аутопутева Републике Српске Душаном Топићем и представницима извођача Интеграл инжењеринг а. д. Лакташи и надзора Институт ИГХ д. д. Загреб обишао је градилиште на мосту преко ријеке Саве код Градишке.

Изградња моста код Градишке представља заједнички пројекат двију земаља, а реализира се на основу Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Хрватске.

„Ово је примјер добре сарадње и заједничке градње једног од важних инфраструктурних пројеката Републике Српске, односно Босне и Херцеговине и Хрватске. Очекујемо да се радови интензивирају и да на прољеће 2022. године отворимо овај мост који има изузетан значајан за обје земље, а нарочито Босну и Херцеговину јер се њиме омогућава повезивање на мрежу европских цестовних коридора“, истакао је министар Митровић.

„Мост преко ријеке Саве ће у скоријој будућности већ постојећу аутоцесту Градишка – Бања Лука повезати са мрежом европских аутоцеста, што има изузетан значај за грађане и привреду Републике Српске и Босне и Херцеговине али и регион. Изградња два моста преко ријеке Саве, у Градишци и Рачи, најзначајнији су регионални пројекти који се реализирају у БиХ“, истиче министар Поповић.

Мост Градишка спојит ће бх. аутоцесту са планираном брзом цестом са хрватске стране која би ишла од границе са Босном и Херцеговином преко Вировитице и Окучана до границе са Мађарском.

„Мост преко ријеке Саве код Градишке један је од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и право је задовољство бити учесник и свједок реализације овако великог и важног посла, посебно јер се на почетак изградње дуго чекало. Изградњом овог моста ће мрежа аутоцеста у Републици Српској бити повезана на европску прометну мрежу и тако добити свој пуни смисао и значај“, рекао је директор Топић.

Укупна дужина моста је 426 метара, ширина је 22,6 метара а имат ће четири прометне траке, по двије у сваком смјеру.