Министар саобраћаја Кантона Сарајево Аднан Штета обишао је са директором Дирекције за цесте Селмиром Ковачем градилишта на Првој трансверзали у Улици Джемала Биједића и будуће градилиште рондоа са кружним током на Деветој трансверзали.

Ковач је информирао Штету о фазама реализација ових инфраструктурних пројеката, који су од великог значаја за грађане Кантона Сарајево.

“Нисам најзадовољнији са оним што сам видио. Радови се на неким градилиштима одвијају спорије него што је предвиђено роковима, због проблема са измјештањем одређених инсталација. Очекујемо од свих укључених у пројекте да буду бржи и оперативнији, како би их што прије имплементирали, сходно роковима који су потписани, како би грађани што прије имали на располагању ове саобраћајнице”, рекао је министар Штета.

Када је у питању Прва трансверзала, у завршној фази су радови на дионици од насеља Шип до почетка будућег тунела Кобиља Глава. Истовремено, у току су радови на првом дијелу Прве трансверзале, односно дионици између раскрсница Улице Халида Кајтаза са Крањчевићевом и са Тешањском улицом, који су започети крајем октобра 2020. године. Иако се ради о дионици дужине 850 метара, грађевинска дозвола издата је за 140 метара. Преостали рок за извођење радова је наредни мјесец и пол.

Радови на проширењу дијела Улице Джемала Биједића тренутно су у застоју. Ради се о пројекту који имплементира Опћина Нови Град, суфинансијери су Министарство саобраћаја и Дирекција за путеве КС, а он подразумијева проширење 2,3 километра цесте, са двије на четири коловозне траке од Девете до споја са Петом трансверзалом.

Ковач је навео да ће се Дирекција у наредним данима обратити писмом Опћини, у циљу подузимања свих неопходних радњи за убрзање свих активности на изградњи ове саобраћајнице.

Говорећи о Деветој трансверзали, Ковач је рекао да се почетак радова на рондоу у Улици Сафета Зајке очекује крајем јануара, док је рок за извођење радова шест мјесеци. Упоредо се проводе активности на расписивању тендера преко Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за радове на споју Девете трансверзале са ЛОТ-ом 2Ц сарајевске заобилазнице. Очекивања су да комплетан пројект буде завршен до краја године, саопћено је из Службе за протокол и пресс Кантона Сарајево.