Министар комуникација и транспорта у Вијећу министара Босне и Херцеговине Војин Митровић рекао је данас у Брчком да је са делегацијом Хрватске постигнут споразум да се мост преко ријеке Саве који спаја Брчко и Гуњу под хитно реконструише јер је потребно да се теретни саобраћај одвија као прије двије године.

Хрватску делегацију у Брчком је предводио министар мора, транспорта и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић.

Митровић је навео да сада предстоји да радна група која је већ одређена уради пројекат за реконструкцију овог моста, а онда крећу радови.

Он је истакао и да је са хрватском страном договорено да се упоредо са овим пословима раде припреме за изградњу новог моста који ће се градити четири, пет километра низводно од постојећег, што је дефинисано просторним плановима дистрикта и Хрватске.

”То је мост који ће омогућити да се теретни саобраћај измјести из центра града и смање гужве и да повеже ауто-пут од Бијељине до Брчког са ауто-путем Београд-Загреб”, рекао је Митровић новинарима након састанка са делегацијом Хрватске.

Митровић је напоменуо да се 15. јула очекује завршетак изградње граничног прелаза у Свилају.

Говорећи о мосту у Градишци, Митровић је рекао да се завршетак градње очекује у мају сљедеће године, а ових дана почетак радова на приступном путу са хрватске стране.

”Покренуо сам иницијативу да гранични прелаз који је радила Република Српска са стране Босне и Херцеговине буде интегрисани, односно заједнички гранични прелаз за Босну и Херцеговину и Хрватску”, рекао је Митровић.

Он је навео да је тај гранични прелаз финансирала ЕУ и да је урађен по европским стандардима тако да пружа и техничке могућности да се на једном мјесту врше све контроле.

”Хрватска неће морати инвестирати у изградњу граничног прелаза, а имаће 24 мјесеца рока за иградњу приступне дионице”, рекао је Митровић.