Министри ЕУ и Западног Балкана одржаће данас видео-конференцију посвећену питањима из области правосуђа и унутрашње безбједности у свјетлу мигрантске кризе и пандемије вируса корона, најављено је у Бриселу.

На интернет страници њемачког предсједништва ЕУ саопштено је да ће састанку присуствовати и европски комесари за унутрашња питања Илва Јохансон, правосуђе Дидије Рејндерс и проширење Оливер Вархељи.

У саопштењу се додаје да је циљ јачање сарадње ЕУ са земљама западног Балкана ради јачања приступног процеса.

Из Европске комисије најављују да ће Јохансонова и министри из региона разговарати о сарадњи на управљању миграцијама, укључујући и интензивирање регионалне размјене информација, побољшање информационих система и јачање капацитета за прихват и азил у свјетлу новог европског Пакта о миграцијама и азилу.

Након излагања Европола о сарадњи против тероризма у региону, биће разговарано о тренутним изазовима у вези са тероризмом и насилним екстремизмом, укључујући напредак у спровођењу Заједничког акционог плана за борбу против тероризма за Западни Балкан.

Разговараће се и о унапређењу оперативне сарадње у борби против организованог криминала, као и о новом Акционом плану ЕУ о трговини оружјем и Акционом плану о дроги.

Реиндерс ће се придружити министрима како би разговарали о пандемији вируса корона и њеним утицајима на правосудне системе и основна права, укључујући употребу комуникационих технологија на даљину у суђењима, постојеће гаранције за обезбјеђивање поштовања права на правично суђење, заштиту жртава породичног насиља, поступке за очување владавине закона и пропорционалност мјера предузетих за ублажавање кризе.