У свјетлу веома лоше ситуације с којом се суочавају мигранти, избјеглице и азиланти у Босни и Херцеговини, Мисија ОСЦЕ-а у БиХ позвала је данас власти на свим нивоима да донесу и да се договоре о одрживим рјешењима, која ће бити у складу са људским правима, а односе се на хуманитарну кризу која је у порасту.

“Посебно нас брине стање у Унско-санском кантону гдје многи мигранти, избјеглице и азиланти живе у нехуманим и опасним условима, конкретно унутар и око Велике Кладуше и Бихаћа. Иако су недавно подузете активности на смјештају појединаца из бившег Привременог пријемног центра Липа охрабрујуће у извјесној мјери, даљње људске патње ће бити заустављене једино путем хитне и координиране акције од стране државних, ентитетских и кантоналних нивоа власти. Сурови зимски услови додатно погоршавају овај проблем јер су многи мигранти, избјеглице и азиланти присиљени спавати у тешким условима, готово без склоништа, хране и осталих животних потрепштина”, навела је Мисија ОСЦЕ-а у саопштењу.

Како су додали, извјештаји о насилном враћању и другим кршењима људских права на граници БиХ изазивају још већу забринутост мисије. Према информацијама Мреже за праћење насиља на граници, многа враћања током 2020. године попримала су неке облике насиља, од вербалног вријеђања до физичких напада, крађе, изнуђивања и силовања, што је у потпуности неприхватљиво.

Како би добила више информација о овим наводима, амбасадорица Катхлин Кавалец, шефица Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, у понедјељак се састала с представницима невладиних организација: Амнести Интернешнл, Вијеће Данске за избјеглице, те представницима организација А Ју Сириус, Сејв д Чилдрен, Но Нејм Кичн и Пуж.

Мисија је подсјетила све нивое власти да се морају придржавати својих обавеза преузетих по међународним хуманитарним споразумима и домаћем закону, те их подсјећа на важност демократског надзора у овом погледу. Поред тога, мора се успоставити вјеродостојан и ефективан механизам праћења који укључује релевантне међународне и државне институције за људска права и припаднике цивилног друштва.

Мисија ОСЦЕ-а у БиХ остаје на располагању властима да им пружи помоћ у успостави продуктивног политичког дијалога како би се стање унаприједило, те је спремна подржати толико потребна побољшања у координацијским активностима међу кантоналним, ентитетским и државним нивоима власти, наводи се у саопћењу из Мисије ОСЦЕ у БиХ.