Захваљујем се предсједнику Турске и турском народу на донацији 30.000 вакцина против ЦОВИДА – 19 народу БиХ у тренутку када нам је то заиста потребно, казао је гостујући у БХТ1 Уживо министар комуникација и промета БиХ Војин Митровић.

„Ми немамо вакцина, добивамо помоћ „на кашичицу“, изјавио је Митровић.

Тачан термин доласка вакцина није знао.

Осврнуо се на важне састанке одржане прије пар дана у Турској, истичући пројект изградње аутоцесте Сарајево – Београд. Министар је напоменуо важност потписивања Споразума између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима.

„Колико је значајан пројект изградње аутопута Сарајево – Београд – Сарајево сувишно је причати. То је један велики корак за БиХ, а мали за Турску. Битно је истаћи питање повезивања два највећа града- Сарајева и Београда. Да не кажем вјековима, али дуго постоји та идеја која је коначно дошла на реализацију захваљујући прије свега трилатералном састанку одржаном 2018. између господина Ердогана, Вучича и од стране БиХ“, казао Митровић додајући да БиХ и Србија као сусједне земље требају развијати пријатељске односе.

Дио споменутог аутопута од Београда до Сараја и од Сарајева према Београду се почео градити. Споразум између Србије и Турске већ је на снази и у току је изградња моста на ријеци Сави који сљедеће године треба бити и завршен.

„Очекујемо у наредних мјесец- два почетак изградње аутопута од Кузмина до Раче. Што се тиче изградње аутопута кроз БиХ, односно Републику Српску очекујемо у наредним мјесецима почетак радова јер све предрадње које су требале бити урађене на дионици од Рече до Бијељине су урађене: дефинисана је траса, урађена је парцелација, експропријација и расписани су тендери. Мислим да ће након посјете Турској овај посао врло брзо кренути, казао је државни министар.

Нагласио је и како Федерација касни у односну на Републику Српску по питању споменутог аутопута „јер је урађен само идејни пројект и студија изводљивости, док парцелација и експропријација, према мојим сазнањима, нису урађене“.