Министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Војин Митровић одржао је телефонски састанак с амбасадором Европске уније у БиХ Јоханом Затлером у којем га је упознао с проблемом међународног промета робе у транзиту преко Републике Хрватске који се, прије свега, односи на формирање конвоја и полицијске пратње који успоравају проток робе.

Министар Митровић је информисао амбасадора да је министарство на чијем је челу 16. марта упутило допис Републици Србији, Републици Хрватској и Црној Гори у којем предлаже да се у овој ситуацији пандемије успоставе коридори који би омогућили несметан проток робе између земаља Европске уније и западног Балкана.

Осим тога, министар Митровић је информисао амбасадора Затлера да је 26. марта, заједно са министром безбједности Босне и Херцеговине Фахрудином Радончићем, због потребе смањења гужви на границама БиХ и убрзања промета камиона и робе, одржао састанак с амбасадором Републике Хрватске у БиХ Иваном Саболићем.

Такође, амбасадор Затлер је упознат и с дописима упућеним министарству мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије у којима је указано на наведени проблем који се јавља приликом међународног промета робе, као и чињеницом да је након ургенције министарства комуникација и промета Босне и Херцеговине Република Србија прихватила формирање зелених коридора по препоруци Европске комисије и прометне заједнице те 2. априла укинула полицијску пратњу и конвоје.

Министар Митровић замолио је амбасадора Затлера као представника Европске уније да својим личним ауторитетом код институција власти Републике Хрватске помогне у рјешавању овог проблема који се односи не само на БиХ него и на све остале земље западног Балкана па и на Грчку, Бугарску и Турску.

Из истих разлога, министар Митровић обавио је телефонски разговор и с Ериком Камусом, шефом Сектора за економска питања Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, од којег је затражио да својим ауторитетом у Вашингтону помогне у рјешавању проблема у међународном промету робе у транзиту преко Републике Хрватске.

Министар Митровић упознао је господина Камуса с разговором који је обавио с амбасадором Затлером, податком да је Република Србија укинула конвоје и полицијску пратњу и одредила зелене коридоре те чињеницом да се министарство до сада три пута обраћало званичним институцијама Републике Хрватске и указивало на наведени проблем али није добило никакву повратну информацију. Такође, још једном је потцртао да смо спремни усагласити наше захтјеве с потребама Републике Хрватске.