Руски министар здравља Михаил Мурашко изјавио је да ће прва количина нове вакцине против вируса корона бити произведена и спремна за употребу за двије седмице.

“Данас су у току тестови контроле квалитета. У року од двије седмице, прва количина овог лијека биће направљена и испоручена за вакцинисање медицинара у здравствено ризичним групама”, рекао је Мурашко.

Он је нагласио да ће вакцинација бити на добровољној основи за све, укључујући припаднике медицинског особља, и да је у току развој апликације за праћење потенцијалних споредних ефеката код оних који су примили вакцину, пренио је “Спутњик”.

Министар здравља је додао да ће вакцина бити првенствено кориштена за покривање потреба у Русији, али није одбацио могућност њеног извоза.

Мурашко је нагласио да су критике на рачун вакцине из иностранства неосноване и да су резултат страха од поштеног надметања.

Вакцину “Спутњик 5” развио је Истраживачки институт “Гамалеја”, а масовна производња је већ почела у фармацеутској компанији “АФК система бинофарм”.