Око 40 хиљада људи у Босни и Херцеговини добило је отказ од проглашење епидемије. Синдикати страхују да нам слиједи и други вал отпуштања радника.

Ранка Мишић, предсједница Савеза Синдиката Републике Српске за БХРТ је рекла да ће захтијевати да да просјечна плата у Републици Српској буде 60 до 70 одсто просјечне плате.

“Већ почетком десетог мјесеца очекујемо прве преговоре. Водили смо рачуне о томе да су трошкови живота порасли и то су аргументи за повећање плате, а циљ је да “добацимо” до износа који ће омогућити обезбјеђивање минималне потрошачке корпе, јер је нефер да радник ради, а не може прехранити породицу. Наш приједог је да у вријеме пандемије треба заштити раднике са најнижим примањима и најнижа плата треба износити од 60 до 70 одтсо просјечне плате. Биће тешко, јер неки послодавци не желе преговарати, али морају разумјети да се радници морају сачувати”, рекла је Мишићева.

Мишићева је нагласила да је очување радних мјеста горући проблем у РС и БиХ, те да је бх. економија веома рањива.

“Коронавирус већ дуго траје на овим просторима и те жртве су најчешће у економији и, нажалост, у људским животима. Колико ћемо бити успјешни у очувању радних мјеста зависи од тога колико дуго ће ова пандемија да траје и да ли ће бити другог таласа који се прогнозира. Постоји оправдан страх да ли ћемо моћи сачувати постојећи број запослених у Републици Српској. Економија РС и БиХ је веома рањива и овакви потреси остављају велике посљедице”, казала је Мишићева.

Она истиче да су мјере које је Влада Рс предузела у вријеме пандемије су дале резултате, али да је сада потребно предузети и неке нове.

“Око 13 хиљада радника је остало без посла, а у истом броју су запослени нови радници. Мјере Владе РС су дале резултате. Разлика између отпуштених и новозапослених је 91 радник у корист запослених. Ако је за утјеху, повећали смо износ и дужину примања новчане надокнаде за оне који су без посла. Мјере нису биле лоше, на вријеме су донесене, али потребан је нови пакет мјераи веома је важна је солидарност између послодаваца” објаснила је Мишићева.

Када су у питању злоупотребе послодаваца у вријеме пандемије, Мишићева истиче да су биле ријеткост, те да је синдикат пружио бесплатну прqавну помоћ за све којима је требала, те су на тај начин радници остварили своја права законом загарантована.