Мијанмарска полиција подигла је оптужницу против свргнуте челнице Аунг Сан Суу Кyи због илегалног увоза комуникацијске опреме и она ће бити задржана (ухапшена) до 15. фебруара ради истрага, наводи се у полицијском документу.

Војска Мијанмара преузела је власт у понедјељак, притворивши добитницу Нобелове награде за мир Суу Кyи и прекинувши транзицију у демократију што је изазвало осуду Сједињених Држава и других западних земаља.

Полицијски захтјев суду садржи детаљне оптужбе против 75-годишње нобеловке Суу Кyи , између осталог наводи да су радио станице за воки-токи пронађене током претреса њеног дома у главном граду Наyпyидаwу. Такођер се наводи да су пронађени радио уређаји увезен илегално и кориштени су без дозволе.

У документу који је предат у сриједу затражен је притвор за Суу Кyи “како би се испитали свједоци, затражили докази и тражио правни савјет након испитивања окривљене”.

Други документ показује да је полиција поднијела пријаве против свргнутог предсједника Wин Мyинта због кривичних дјела из Закона о управљању катастрофама.

Реутерс није одмах успио контактирати полицију, владу или суд ради коментара.

Суу Кyи, која је издржала око 15 година кућног притвора између 1989. и 2010. године док је водила демократски покрет у земљи, и даље је изузетно популарна у својој домовини, упркос штети коју је нанијела својој међународној репутацији током напада против муслиманских избјеглица Рохингyа 2017. године.

Њена странка Националне лиге за демократију (НЛД) саопћила је да су извршене рације у уредима у неколико регија и позвала је власти да зауставе оно што је назвала незаконитим радњама након побједе на изборима 8. новембра.

Начелник војске Мин Аунг Хлаинг преузео је власт казавши да је дошло до изборне преваре на изборима 8. новембра, на којима је НЛД изборила побједу. Изборна комисија саопћила је да су избори били фер.