Мијанмарски амбасадор у Уједињеним нацијама затражио је данас од Свјетске организације да користи ”сва неопходна средства” да заустави војни удар у његовој земљи, у изненађујућем апелу у име свргнуте владе док полиција гуши протесте против хунте.

Та земља југоисточне Азије у кризи је откако је војска преотела власт 1. фебруара и ухапсила је изабрану челницу Аунг Сан Су Ћи и већи дио челништва њене странке, позивајући се на наводне преваре на новембарским изборима на којима је побиједила њена странка.

Пуч је изазвао протесте стотина хиљада људи на мијанмарским улицама и осуде западних земаља, од којих су неке увеле лимитиране санкције.

Мијанмарски амбасадор у УН-у Кјау Мое Тун поручио је Генералној скупштини да говори у име владе Суу Ћи и апеловао је на Свјетску организацију да ”користи сва неопходна средства против мијанмарске војске и да пружи заштиту и сигурност народу”.

”Потребна нам је додатна снажна акција међународне заједнице да одмах прекине војни удар, да заустави репресију над невиним народом и да обнови демократије”, поручио је он 193-чланој Генералној скупштини, изазивајући аплауз.

У свом завршном излагању на бурманском језику, Кјау Мое Тун, каријерни дипломата, упутио је поздрав гестом с три прста у знак подршке продемократским демонстрантима и објавио је: ”наш циљ ће превладати”.

Реутерс није био у могућности да одмах контактира војску ради коментара.

Противници пуча поздравили су Кјау Мое Туна као јунака.

”Народ ће побиједити и влашћу опсједнута хунта ће пропасти”, написао је један од челника протеста, Еи Тинзар Маунг, на Фејсбуку.

Специјална посредница УН-а за Мијанмар, Кристин Шранер Бургенер, инсистирала је у Свјетској организацији на колективном ”јасном сигналу подршке демократији” и поручила је Генералној скупштини да не треба признати ни легитимизирати хунту.