Полиција у Мијанмару у суботу појачала је сакције против демонстраната, распоређујући се како би спријечила противнике војног преузимања власти да се окупе у два највећа града у овој земљи.

Криза у Мијанмару доживјела је преокрет на међународној сцени када је петак Киав Мое Тун, амбасадор ове земље при Уједињеним нацијама, на посебном засједању Генералне скупштине потврдио лојалност свргнутој цивилној влади Аунг Сан Су Ћи и позвао свијет да изврши притисак на војску да врати преузету власт.

Дошло је до хапшења у Јангону и Мандалају, два највећа града у којима демонстранти свакодневно излазе на улице и мирним протестима траже обнову владе Су Ћи, чија је странка Национална лига за демократију у новембру побиједила на изборима. Полиција све више проводи наредбу војне хунте о забрани окупљања пет или више особа.

И у многим другим градовима организовани су протести против пуча до којег је дошло 1. фебруара.

Војно преузимање власти преокренуло године спорог напретка према демократији до којег је дошло након пет деценија војне владавине. Странка Су Ћи требала је добити други петогодишњи мандат, али је војним ударом спријечена сједница парламента, а војска је ухапсила Су Ћи, предсједника Вин Минта и друге чланове владе.

На Генералној скупштини УН-а у Њу Јорку, амбасадор Мијанмара Киав Мое Тун у емотивном говору рекао је да представља “цивилну владу коју је народ изабрао” и да подржава борбу против војне владавине.

Позвао је све земље да најоштрије осуде пуч и не признају војни режим. Осим тога позвао је и на снажније међународне мјере за заустављање насиља снага безбједности над мирним демонстрантима.

Његов говор изазвао је аплауз многих дипломата у тијелу с 193 државе чланице, као и похвале његових сународњака на друштвеним мрежама, који су га описали као хероја. Амбасадор је на крају говора поздравио становнике Мијанмара користећи поздрав с три прста који је прихватио покрет за грађански непослух.

У Јангону у суботу полиција је са хапшењима почела рано ујутро на раскрсници код Хледан центра, које је постало окупљалиште демонстраната који након тога одлазе дијелове града. Сличне акције снаге безбједности предузеле су и у стамбеним насељима.

Безбједносне снаге покушавају спријечити протесте и у Мандалаyу, гдје је на неколико кључних раскрсница блокиран саобраћај.

Мандалај је био центар неколико насилних обрачуна у којима је дошло до најмање четири од осам смртних случајева повезаних с протестима, подаци су Удружења за помоћ политичким затвореницима. У петак у овом граду повријеђене су најмање три особе, двије јер су их гумени меци погодили у груди, док је трећа погођена у ногу.

Према подацима овог Удружења 771 особа је ухапшена, оптужена или осуђена у вези војног удара, а 689 је у притвору или се тражи њихово хапшење.

Мијанмарска војска, службено позната као Татмадаw, прогласила је ванредно стање 1. фебруара, неколико сати након притварања челнице земље Суу Кyи и осталих водећих чланова владајуће странке НДЛ.

Војни удар се догодио неколико сати прије првог засједања новог сазива парламента након избора у новембру прошле године на којима је странка НЛД остварила побједу.

Војска тврди да је пуч изведен због “изборне преваре” на биралиштима, што је, како је саопштено, резултирало доминацијом НЛД-а у парламенту.

Изборна комисија коју је именовала војна власт у петак поништила је резултате избора.