Стотине студената техничког и машинског факултета окупило се данас у Јангону, највећем граду Мјанмара, након што је искључен интернет, а војска распоређена на улицама, јавио је АФП.

Протести су настављени двије седмице након што је војна хутна преузела власт.

Хунта је недавно појачала напоре да угуши растућу кампању грађанске непослушности ради повратка на власт свргнутог лидера земље Аунг Сан Су Ћи.

Искључење интернета услиједило је убрзо након што су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије на којима се виде војна возила и војници у неким дијеловима земље.

Мониторинг група “Нетблокс” саопштила је да је “државно гушење информација” скоро потпуно скинуло Мјанмар са свјетске информационе мреже.

Војници у кварту Миткина испалили су сузавац, а онда отворили ватру према групи која се окупила да заустави најављено гашење електро-мреже.

Новинар на лицу мјеста рекао је да није јасно да ли је војска употријебила гумене метке или бојеву муницију.

Локални медији јавили су да је најмање петоро новинара, који су пратили протесте, приведено и објавили су фотографије на којима се виде рањена лица.

У заједничком сапштењу амбасадора САД, Британије и ЕУ апелује се на снаге безбједности да не повређују цивиле.

“Позивамо снаге безбједности да се уздрже од насиља против демонстраната, који протестују против збацивања своје легитимне Владе”, наводи се у саопштењу, пренио је АФП.

Америчка Амбасада савјетовала је својим држављанима да остану у затвореном и да не ризикују кршење ноћног полицијског сата