Потпредсједник Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине (СДП БиХ) Војин Мијатовић каже за БХРТ да у основи подржава разговоре СДП-а, Наше странке и Народа и Правде из Федерације БиХ са Партијом демократског прогреса (ПДП), Српском демократском странком (СДС) и Демократским народним савезом (ДНС) из Републике Српске о некој врсти сарадње на наредним изборима у БиХ 2022. године.

„Оно што ћу очекивати, без обзира што су рекли ‘нећемо тешке теме’, то је да видим хоће ли се врх ПДП-а одрећи Драже Михаиловића и сличних фашистичких тековина, како гледају на државу Босну и Херцеговину и све оно што је чини сходно Уставу, јер мислим да су то неопходне ствари како би кренули у промјену свијести, система“, изјавио је у интервјуу „Један“ потпредсједник СДП-а БиХ Војин Мијатовић.

Мијатовић тврди да он неће бити дио изборног процеса, ако претходна питања не буду рашчишћена. Неће бити дио приче о сарадњи јер, како каже, већ три и по године на територији РС-а пропагира нешто сасвим супротно ономе што сада пропагирају СДС, ПДП и ДНС.

„Шта је проблем да господа Шаровић, Бореновић и Нешић кажу: Да, Босна и Херцеговина је моја држава. Зар је то толико страшно? Ако нису то у стању да кажу, о чему ми причамо. Ја не тражим никаква признања за било шта друго. Дајте само оквир, а то је држава Босна и Херцеговина“, категоричан је Војин Мијатовић.

Нема мирне предаје власти у БиХ
Мијатовић тврди да у БиХ није могућа мирна предаја власти, али јесте, каже, могуће извести на улице 100.000 незадовољних људи. Наводи да му је жао што врх СДП-а није подржао такву идеју.

„Ми знамо да нам је у земљи катастрофа, да је све стало, да ништа не функционише. Покушате на демократски начин, власти и режими изигноришу. Ниједан закон не може да прође, ниједно право не може да се оствари, наставља се са криминалом и корупцијом. Шта остаје? Али, ако ви као најјача опозициона странка станете на чело народа, па нека први пут буде 2.000 људи, па ће бити 10.000 људи, па ће бити 100.000 људи. Али, то морамо радити и у Сарајеву и у Бањалуци“, категоричан је потпредсједник СДП-а БиХ.

Потпредсједник СДП-а каже да је на позив Европског центра за сигурносне студије прошле седмице учестовао у експертском разговору о теми “Поправљање Дејтона – нови договор за БиХ” и да је био упитан како су међународне санкције утицале на поједине политичаре у БиХ.

„Ја сам ту имао врло јасан став. Ви сте помогли само господину Додику. Он је након тих санкција постао национални херој. Уз то сте му тада одобрили још један аранжман са ММФ-ом и он је плебисцитарно побиједио на тим изборима након тих фамозних санкција. Уколико планирате санкције за политичке лидере у Босни и Херцеговини, молим вас, морате урадити за сву тројицу или све три групе, јер материјала за криминал и корупцију има брука. Морају то бити и санкције САД-а и ЕУ паралелно и тек тада ће бити ефекти по грађане Босне и Херцеговине“.

Паре из Лондона за побједу на изборима
Војин Мијатовић указује на штетне посљедице новог задуживања Републике Српске на Лондонској берзи и жали због тога што, како тврди, многи који су требали указати на погубност задуживања, нису то учинили.

„Они су кренули да траже алтернативно финансирање за оно што је њима битно. То су буџетски корисници, пензионери и борци. То је њихово гласачко тијело. Задужили су се на Лондонској берзи путем еурообвезница….. Господин Додик је завршио са том емисијом, кажу да је врло битна, хисторијска. А шта када прође пет година, а он не плати? Влада Републике Српске каже ‘ми немамо да платимо’ и инвеститор блокира рачун Владе Републике Српске. А онда Влада РС изађе с рјешењем и каже овако ‘Ми немамо у овом тренутку да вам платимо, али можемо да вам понудимо концесију, рецимо за изградњу хидроелектране на Дрини’. И инвеститор каже ‘одлично’. Направи се споразум о поравнању и онда имам питање за оне што тврде да нисам у праву. Је л’ Дрина у Африци или у Босни и Херцеговини? Бусамо се државом, а кад дође моменат да неко залаже државу, е онда гледамо шта у закону јесте или није“.

Или борба против криминала и корупције у Кантону Сарајево или прозивке
Још мало ће причекати да види да ли је нова кантонална власт у Сарајеву почела борбу против криминала и корупције, а ако то не учини, Војин Мијатовић ће, како је најавио, јавно почети прозивати одговорне за то.

„Ја се искрено надам да је борба против криминала и корупције почела и сачекаћу још мало времена да видим. Јер знате шта ће се десити у супротном? Онда СДА није крала 20 година у Сарајеву… Уколико наш опозициони опус конципирамо на нападима да постоји криминал, корупција и то понављамо упорно из изборног циклуса у изборни циклус и сада дођете у прилику да су вам грађани дали повјерење, онда имате двије опције. Или да будете власт као што су били они, да ништа не урадите и да изиграте повјерење грађана, или да кренете да радите и правите систем“.

У интервјуу „Један“ Војин Мијатовић говори и о криминалу током пандемије, разлозима због којих вјерује да ће Додик, Изетбеговић и Човић 2022. године отићи у политичку пензију, док на примјеру ногометног клуба Борац из Бањалуке објашњава како се и колико политика мијеша у спорт.