Пољски политичари треба да престану са стигматизацијом припадника ЛГБТ популације, наводи се у извјештају комесара за људска права Вијећа Еуропе Дуње Мијатовић.

Пољска владајућа Странка закона и правде /ПиС/ је током предизборних кампања 2019. и 2020. године објавила битку против идеологије ЛГБТ.

“Комесар изражава забринутост због изношења негативних хомофобичних изјава јавних пољских званичника, укључујући и особе у највишим круговима власти. Стигматизација и мржња усмјерена на одређене појединце или групу људи представља реалан ризик од легитимизације насиља”, истиче у саопштењу Мијатовић.

У саопштењу су наведени и примјери стигматизације припадника ЛГБТ популације у Пољској, укључујући проглашење “слободних зона од ЛГБТ”, што су учиниле одређене локалне власти.

У одговору на саопштење Дуње Мијатовић , пољска администрација одбацила је критике.

Пољске власти истичу да је неопходно нагласити да се активности полиције не могу сматрати узнемиравањем или застрашивањем и да је вршено само уз поштовање закона.

Према наводима у саопштењу, коментари комесара о “слободним зонама од ЛГБТ” су “погрешни”, а институција брака као заједнице мушкарца и жене унесена је у Устав Пољске.

Пољска и Мађарска ставиле су вето на дугорочни буџет ЕУ вриједан 1,8 билиона еура, укључујући више милијарди еура из кризног фонда за сузбијање посљедица пандемије.

Против обје земље ЕУ води истрагу због нарушавања независности правосуђа, медија и невладиних организација.