Хрватска је примљена у Европски механизам ЕРМ2, тзв. чекаоницу за евро, у којој ће Хрватска провести најмање двије године прије него евро замијени куну и постане службена хрватска валута.

Европска централна банка активирала је чланство Хрватске у “Exchange Rate Mechanism” (ЕРМ 2), тзв. валутну чекаоницу за евро, а одлучено је да средњи курс куне за евро буде 7,53450 куна с осцилацијама од максимално 15 одсто, објавио је Банским дворима хрватски премијер Андреј Пленковић.

Пленковић је истакао како је Хрватска економија већ високо евризована, те да штедња становништва у еврима никад није пала испод 66 одсто, а просјеку је у протеклих 8 година износила 71 одсто.

Додао је како 66 одсто иностраних гостију долази из европодручја, а хрватски извоз у 57-одстотном износу је усмјерен према државама којима је валута евро.

Хрватска је пописивањем уговора у приступању, те потврдом на референдуму о приступању 2012. одлучила приступити еврозони када испуни критерије, рекао је хрватски премијер.

“Да бисмо након уласка у ЕРМ2 ушли у европодручје морамо наставити испуњавати критеријуме из Мастрихта, критеријуме номиналне конвергенције које смо прије ове кризе већ досегнули. На путу за евро мораћемо водити рачуна о стабилности цијена, стабилности курса, државним финансијама, не имати прорачунски мањак, наставити смањивати јавни дуг”, истакао је Пленковић.